3 augusti, 2021

13 tillämpningar för Virtual Reality

Ett av de stora modeorden inom IT-världen på 90-talet var utan tvekan ”VR” eller ”virtual reality”. Det var den allra främsta tekniken där man med ett par 3d-glasögon och ibland en ”puck”, styrde sig dit man ville i valfri 3D-miljö.

sony-personal-viewer-3d-glasogon
Jag var själv på en av smålands första IT-mässor när jag var 11 år och hade tjatat mig in på en datorkurs för en högre årskurs. Tack vare min tidiga introduktion till IT och stora intresse så lyckades jag leka med ”de stora grabbarna”.
Höjdpunkten på kursen var utflykten till mässan i Växjö konserthus, där jag på riktigt fick prova på en VR-hjälm. Det enda man kunde göra med den var att vandra runt i ett arkitektritat hus. Trots enkelheten var det en GRYM upplevelse, men med dåtidens teknik väldigt jobbigt för både syn och nacke. Sen helt plötsligt så försvann tekniken. Nu hör man nästan aldrig talas om Virtual Reality…

Anledningen tror jag är att ingen hittat rätt tillämpning. Tekniken finns dock tillgänglig även idag och priset kanske inte är jättelågt, men definitivt överkomligt för vissa. Bland annat Sony har modellen Personal 3D Viewer för knappt 8 papp. Till skillnad från en TV så blir du helt avskärmad från omgivningen och kan koncentrera dig på filmen/spelet i lugn och ro.

nDJjkg6

Speciellt med videokameror som streamar video i 360 grader (”live panorama”) så kan VR få en betydligt större utbredning. Då kan flera användare koppla upp sig till en och samma kamera och vrida på huvudet för att vrida bilden, utan att själva kameran fysiskt ska behöva vrida sig. Kameran måste ge en bild utan skarvar eller med förvrängt perspektiv, så det är en teknisk utmaning.

Jag vill se fler virtuella världar och användningsområden. Därför har jag försökt sammanställa en lista över saker som tekniken skulle kunna användas till:

 1. Arkitekter som vill låta sina uppdragsgivare vandra runt i byggnaden, innan den är byggd.
 2. Ren underhållning för att se video, spela spel.
 3. Google street view eller bättre högupplöst tjänst där du snabbt kan vandra runt på en plats på andra sidan världen. Res världen runt, direkt från soffan hemma.
 4. Terapi av fobier, ångest och trauman.
 5. Simulatorkurser. Lär dig flyga ett jumbojet, köra en porsche eller operera bort en blindtarm utan att behöva lika många timmar med en lärare.
 6. Övervaka processer eller övervakningskameror på distans i perfekt 3D. Styr robotar via telemetri så slipper du skotta uppfarten eller köra skurmaskinen på plats.
 7. Kemisk/fysisk/medicinsk utveckling. Med VR kan man testa i 3D hur molekyler, partiklar och organismer interagerar med varandra vilken kan snabba på utveckling av vaccin och mycket annat.
 8. Besöka museum. Se kända skulpturer och konstverk i 3D som förmedlar både färg och form på ett helt annat sätt än en platt bild kan.
 9. Analysera statistik. Slipp tråkiga diagram. Analysera testresultat och siffror i 3D-miljö istället där de olika faktorerna uppenbarar sig som ett hav med vågor.
 10. Produktutveckling, ”Computer Aided Design”. Datorn kan räkna ut att det tekniskt sett ska gå att få på locket på burken, men hur lätt är det för dig som riktig människa?
 11. Porr. Ja givetvis måste en av våra mest naturliga drifter vara med på listan.
 12. Telekonferens. Slipp flyga världen över för några korta möten eller en inspektion. Skicka ut en lokal ”kameraman” och närvara på distans istället.
 13. Surfa tredimensionellt. Platta hemsidor är byggda på kodspråket HTML. 1994 skapade Mark Pesce ”VRML”; kodspråket för 3D-hemsidor. Numera finns det nyare språket X3D.

Räckte inte listan till för att kittla din nyfikenhet så hittade jag den här boken på engelska om tillämpningar för virtuell verklighet som går att ladda ned gratis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *