3 augusti, 2021

Anledningar till att du aldrig ska laga en dator gratis

Människor gillar att lösa utmaningar, att få beundran och att känna sig behövda. När din granne, en bekant, släkting, kund eller snygg tjej ber dig att fixa hans eller hennes dator, mejl eller vad det nu kan vara så bör du tänka dig för en extra gång…

Även om det ibland går alldeles utmärkt och du kanske blir bjuden på en bira eller ett gammalt hederligt ”tack”, så kan det likväl gå käpprätt åt helvete. Därför är regeln att alltid lämna ut en faktura, så du inte råkar ut för följande…

1. Gratis uppskattas inte
Tro inte att du ska få någon tacksamhet för att du gör något billigt eller rentav gratis. Även om du lagt ner ett sjuhelsikes arbete och skapat ett mästerverk, så ser mottagaren det nästan aldrig som av samma kvalitet som om det hade kostat stålar.

2. Friskt kopplat, hälften brunnet
Naturligtvis finns det alltid en risk att du inte lyckas laga det du ger dig på. Det kan vara så illa att problemet rentav blir värre än när du började. Inte för att du är inkompetent, men för att mjuk/hårdvaran är så gammal att den smulas sönder likt en pepparkaka i näven på dig. Rätt vad det är så krävs du på pengar för något du egentligen borde fått betalt för.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA3. De förväntar sig det gratis för alltid
En liter mjölk förväntas inte ha olika priser olika veckor. Av samma anledning är det svårt för vissa att förstå att du inte kan fortsätta jobba gratis utan måste ta ut skälig ersättning när den lilla snabba hjälpen växt sig till att ta upp både kvällar och helger. Gör du något gratis så betona starkt vad det egentligen hade kostat.

4. Det gör dig fattig
Du har säkert bättre saker att göra än att skänka bort din tid och energi gratis. Om ditt teknikintresse endast är en hobby går det väl an, så länge du själv tycker det är roligt och du har annan inkomst som betalar hyran. Men är i själva verket ditt teknikkunnande din inkomstkälla så får du aldrig göra gratisjobb om du inte är väldigt tydlig med spelreglerna, annars sprider sig snabbt ryktet att du konsultar för brödsmulor och då blir det väldigt utmanande att hitta betalande kunder när din tid går åt till att värja snåljåpar.

5. En minut blir ett år
En snabb fråga i telefon blir snart en veckas arbete där du själv måste leta inloggningsuppgifter, reservdelar eller googla lösningar. De ringer strax innan midnatt på en lördag och kräver att du ska logga in och uppdatera deras hemsida. Det har hänt mig flera gånger och varje gång är det precis lika förvånande hur oförstående människor kan vara.

Det kanske känns olustigt, men kräv alltid pengar. Gör det i förväg och gör det med rak rygg. Då slipper du otacksamma blodsugare och de som värderar ditt arbete kommer uppskatta din hjälp, även om de måste betala för den…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *