14 juni, 2021

Äntligen lovande röststyrning för hemmet!

Lite kuriosa är att jag en gång i tiden importerade röststyrda fjärrkontroller, med vilken man kunde styra lampor, TV och stereo med röstkommandon. Kvalitén var dock hopplöst varierande. Minsta förkylning eller störningar i rummet så kände manicken inte igen dina kommandon.

echo

Men nu verkar det finnas en riktigt lovande produkt på marknaden. Den heter Amazon Echo och är en internetansluten högtalare och mikrofon som förstår talat språk. Den är direkt uppkopplad mot Amazons rösttolk Alexa, vilket är en motsvarighet till exempelvis Apples tjänst Siri. Du kan till exempel fråga vad det ska bli för väder, vem som vann helgens fotbollsmatch eller spela upp valfri musik. Än så länge fungerar det endast med Amazons egna tjänster, men API-tjänster för tredjepartsutvecklare är på gång vilket gör att antalet användningsområden kommer att mångdubblas.

Underbar manick måste jag säga. Jag är dock lite tveksam till hur säkert det är rent integritetsmässigt att ha en internetuppkopplad mikrofon i vardagsrummet. Bli inte förvånad om dina högljudda snarkningar får fötter….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *