19 juli, 2024

Är 3D-skrivare framtiden?

Man hör mycket nuförtiden om att 3D-skrivare kommer revolutionera världen på samma sätt som datorerna. Jag har själv en Creality Ender 3 Pro som jag är fullständigt förälskad i. Jag är givetvis inte bara bra på programmering, utan är även en fena på 3D CAD i Solidworks efter ingenjörsstudierna som jag provade på, så jag har designat och skrivit ut de mest varierande prylar genom åren.

Men tillbaks till ämnet… vad kan en 3D-skrivare egentligen göra för gemene man? Vad är användningsområdena? Här kommer lite tips för dig som funderar på att investera i en 3dskrivare till julen.

Modellbyggen – Att köpa modeller kan vara riktigt dyrt och många saker finns inte att få tag på. Med friformsframställning är gränserna få för vad du kan knåpa ihop hemma i hobbyrummet. Folk som bygger ”dioraman”, modelltåg eller rentav Warhammer och liknande rollspel skulle nog knappt klara sig utan en printer.

Vapen – Inget som jag rekommenderar, men det är visst fullt möjligt att tillverka fungerande puffror i en 3D-skrivare.

Heminredning – allt från krukor till lampskärmar med geometriska mönster som hade varit helt omöjliga att tillverka med traditionella metoder.

Motljusskydd till din systemkamera eller andra tillbehör till din hemelektronik.

Medicinska modeller – har du gjort en magnetröntgen och har en komplett blueprint av ditt inre, så kan du använda filerna för att skriva ut en kopia av ditt skelett. Något som vissa läkare använder idag för att förbereda sig i förväg inför riktigt svåra operationer.

Foppatofflor
– ja eller riktigt coola skor. Med friformsframställning kan man snabbt designa och testa nya typer av sulor, som med dagens avancerade ”filament” (plast till skrivaren) kan göras flexibla eller starka nog för att användas gång på gång.3d-skrivna-skor

Fodral till mobilen – slipp lägga hundralappar på ett personligt skal till din smartphone. Med en 3D-skrivare kan du skriva ut hur många som helst.

Kabelvindor & organisering – smarta små sladdvindor för laddare, datorsladdar m.m. eller lådor för att hålla reda på alla dina paljetter, ja det finns tusentals färdiga filer för dig som vill printa ut sådant. Besök Thingiverse så hittar du en mängd 3D-filer, kostnadsfritt såklart.

Leksaker – allt från små plastsoldater till exakt 3D-kopia av dig själv. Ja med en smartphone-app kan man enkelt scanna din skalle som sen går att printa ut i plast.

Smycken – halsband, ringar, örhängen och annat smått och gott som garanterat ingen annan i världen har, om du designar det själv vill säga.

Glasögonbågar – något som annars kostar skjortan kan du nu printa ut på egen hand. Perfekt för dig som är en blivande glasögondesigner. Att slipa till själva linserna kan dock kräva lite övning såklart.

Snigelfällor – de där rackarns mördarsniglarna har invaderat din trädgård. Med en 3D-printer skriver du enkelt ut smarta små fällor som du sticker ner i jorden runtom i trädgården.

Schackpjäser – skapa personliga schackpjäser som får dig att överleva en regnig sommar.

3D-skrivare – på nätet finns färdiga filer för att printa ut delar till en ny 3D-skrivare, om du skulle inspirera en kompis till att också skaffa sig en maskin. Skrivarmodellen Prusa byggdes enbart för att vara replikerbar.

Det går även att skriva ut knoppar till köksluckor, hårborste, påsförslutare, ja egentligen vad som helst som kan tillverkas av plast…