3 augusti, 2021

Är 3D-skrivare framtiden?

Man hör mycket nuförtiden om att 3D-skrivare kommer revolutionera världen på samma sätt som datorerna. Jag har själv suttit en stund ikväll och skruvat på min blivande Prusa i3 reprap som jag sannerligen ser fram emot att experimentera med. Jag är givetvis inte bara bra på programmering, utan är även en fena på 3D CAD i Solidworks efter ett års ingenjörsstudier, så jag har en lång lista med saker jag skulle vilja printa ut.

Men tillbaks till ämnet… vad kan en 3D-skrivare egentligen göra för gemene man? Vad är användningsområdena?

Modellbyggen – Att köpa modeller kan vara riktigt dyrt och många saker finns inte att få tag på. Med friformsframställning är gränserna få för vad du kan knåpa ihop.

Vapen – Inget som jag rekommenderar, men det är visst fullt möjligt att tillverka fungerande puffror i en 3D-skrivare.

Heminredning – allt från krukor till lampskärmar med geometriska mönster som hade varit helt omöjligt att tillverka med traditionella metoder.

Motljusskydd till din systemkamera eller andra tillbehör till din hemelektronik.

Medicinska modeller – har du gjort en magnetröntgen eller vad det nu heter, så kan du använda resultatet för att skriva ut en kopia av ditt skelett. Något som vissa läkare använder idag för att förbereda
sig i förväg inför riktigt svåra operationer.

Foppatofflor
– ja eller riktigt coola skor. Med friformsframställning kan man snabbt designa och testa nya typer av sulor, som sedan kan användas för att tillverka gjutformar.3d-skrivna-skor

Fodral till mobilen – slipp lägga hundralappar på ett personligt skal till din smartphone. Med en 3D-skrivare kan du skriva ut hur många som helst.

Kabelvindor – smarta små sladdvindor för laddare, datorsladdar m.m.

Leksaker – allt från små plastsoldater till exakt 3D-kopia av dig själv. Ja med en smartphone-app kan man enkelt scanna din skalle som sen går att printa ut i plast.

Smycken – halsband, ringar, örhängen och annat smått och gott som garanterat ingen annan i världen har, om du designar det själv vill säga.

Glasögonbågar – något som annars kostar skjortan kan du nu printa ut på egen hand. Perfekt för dig som är en blivande glasögondesigner.

Snigelfällor – de där rackarns mördarsniglarna har invaderat din trädgård. Med en 3D-printer skriver du enkelt ut smarta små fällor som du sticker ner i jorden runtom i trädgården.

Schackpjäser – skapa personliga schackpjäser som får dig att överleva en regnig sommar.

3D-skrivare – på nätet finns färdiga filer för att printa ut delar till en ny 3D-skrivare, om du skulle inspirera en kompis till att också skaffa sig en maskin.

Det går även att skriva ut knoppar till köksluckor, hårborste, sexleksaker, ja egentligen vad som helst som kan tillverkas av plast…

Ja banne mig. Det kan nog stämma trots allt… 3D-skrivare kommer ha stor inverkan på våra konsumtionsvanor i framtiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *