18 juni, 2024

Även företagare har sjukpenning

En sak du förhoppningsvis inte behöver, men som är bra att känna till, är att även egenföretagare har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan.

Om du skulle råka ut för vinterkräksjukan eller något annat obehagligt som hindrar dig från att jobba, så får du ersättning ändå. En nyhet är att du kan välja så lite som 1 karensdag! Du betalar då någon promille extra i sjukförsäkringsavgift, men det är väl värt pengarna. Du måste dock själv skriftligen be om ändrad karenstid hos Försäkringskassan, annars har du automatiskt 7 dagars karens. Redan första sjukdagen måste du även anmäla detta till Försäkringskassan och de har rätt att begära ett sjukintyg av dig redan från första dagen om de så vill.

Hur mycket man får utbetalt beror på hur stor inkomst man har. Är ditt företag nystartat (de senaste 24 månaderna) så får du en ersättning baserad på en inkomst motsvarande vad en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha haft.

Stay safe! Motionera och ät dina grönsaker eller välj rätt hälsokost, så får du energi och hälsa att jobba med det du älskar. Skulle olyckan ske, så är det i alla fall bra att veta att stöd finns att få.

One thought on “Även företagare har sjukpenning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *