19 juli, 2024

Biohackers är dagens radioamatörer

För hundra år sedan var radioamatörerna de riktiga upptäckarna. Vanliga, dödliga, medborgare som experimenterade med elektronik. Ungdomar med upptäckarlusta som byggde sina egna antenner och radiosändare och brände en och annan elektronikkrets. Tyvärr så associeras det idag mest med gamla gubbar som sänder förlegad telegrafi.

Det som dagens mest banbrytande hemmafixare pysslar med, är ”biohacking”. Helt enkelt biologiska och genetiska experiment på hobbynivå. Något som under ett bra tag har varit förunnat stora laboratorium med extremt dyr utrustning. Men nu börjar kunskapen och tekniken att bli överkomlig för oss vanliga, galna vetenskapsmän.

Just nu på Kickstarter så pågår projektet Amino: Desktop Bioengineering, som är ett komplett biohacking-labb i miniformat. Det ger dig verktygen för att odla egna celler och mikroorganismer för att framställa parfym, unika material, medicin osv. Ett kit ger dig till och med möjligheten att skapa självlysande växter! Nog är det bra mycket mer spännande än de tafatta kemilådorna de säljer på toys-r-us! Du kanske rentav blir den som hittar nästa penicillin…

Men finns det inga risker med att experimentera med levande varelser?

Edison trodde på sin tid att hans radioapparat faktiskt kunde kommunicera med de döda. Elektronik var ett övernaturligt väsen som var lika skrämmande som det var nervkittlande. Nikolas Tesla, växelströmmens fader, använde högspänningsblixtar som skräckblandad underhållning. Idag vet vi att det inte är så farligt om man hanterar elektricitet på rätt sätt. Men hur är det med biohacking? Är det verkligen lika ofarligt att experimentera med liv på samma sätt som elektronikkomponenter? Det tål att undersökas… innan du sätter igång och börjar odla på okända mikroorganismer. Men samtidigt är väl kanske faran det som lockat oss ”äventyrare”?