1 april, 2023

Bli mer organiserad och finn dina livsmål med WOOP

Som utvecklare eller kontorsnisse så är det lätt hänt att både dagar, veckor och år bara flyger förbi medans man sitter förkovrad i ett flow. Men var det verkligen det här du önskat dig?

Känner du dig träffad av ovanstående, så manar jag dig att börja WOOPa!

Tyska psykologen och forskaren Gabriele Oettingen ville ta reda på om positivt tänkande faktiskt ger motivation och får folk att nå sina mål. Därför gjorde hon under 20 års tid olika studier kring motivation som gav ett oväntat resultat. Att ”tänka positivt” och fantisera om att man kommer (eller redan har) uppnått sina mål gav i själva verket en negativ effekt, både på enskilda individer som grupper eller hela ekonomier.
Till en början kan man känna sig upprymd eller målmedveten med ett positivt tänkande, men med enbart en ”känsla” och inte ett motiverat eller strukturerat ”varför” så gav det inte i slutändan den förändring som personerna hade hoppats på. De blev helt enkelt blasé.

Av sina forskningsresultat så utformade hon planeringsmetodiken ”WOOP” som står för ”Wish, Outcome, Obstacle, Plan”. Det är en förenklad metod för ”mental contrasting” där man grundar sina storslagna fantasier med realism och målmedvetenhet. Sedan uppkomst har WOOP blivit oerhört populärt både i Silicon Valley och hos enskilda sökare världen över.

Wish

Steg ett är att lista alla önskningar som du vill sträva mot. Eftersom det är djupt personliga eller professionella mål som man strävar mot så är det bra att ta en kopp kaffe och koppla av först, för att rannsaka sig själv är inte alltid så lätt. Men lägg inte någon mycket energi på att fundera på hur, varför, om osv utan att värdera dina mål kommer du göra först i nästkommande steg.

Outcome

Därefter gör du en kolumn till höger om dina önskningar och värderar vad varje önskan faktiskt ger dig för resultat. Uppskatta det så noga som möjligt både i ekonomiska, fysiska, sociala eller mentala värden. Redan nu så ser du vilka mål som kanske egentligen inte är lönt att sträva mot, samt vilka som verkligen står ut från mängden och därmed är värda all din uppmärksamhet.

Obstacle

Det finns alltid saker som står i din väg för att uppnå målen. Din första impuls här blir säkert att det främsta eller enda hindret är ”brist på pengar”. Må så vara att pengar kunde lösa alla dina problem här och nu, men tyvärr har vi ju sällan tillräckligt av stålar. Fundera istället ytterligare ett steg eller två, vad är det för problem pengarna hade eliminerat? Där har du ett riktigt hinder. Skriv ner det.

Plan

Nu har du förhoppningsvis identifierat alla de riktiga hinder som du behöver lösa för att uppnå målet. Dags att klura på vilka sätt du kan lösa hindren, du kommer nog bli förvånad över att du plötsligt ser helt nya vägar och att det faktiskt finns en mängd olika sätt att lösa det på som inte innefattar att slänga pengar på problemet.

Inget kan stoppa dig nu!

WOOP har hjälpt mig själv vid flera tillfällen när jag känt mig vilsen, men att kludda ner en massa lappar som försvinner bland bokföring och annat skräp är inte optimalt. Därför så byggde jag nyligen en digital planeringstjänst för frilansare. Tjänsten ger dig en mycket bättre struktur på dina mål eller dagliga arbete, och du kan testa verktyget kostnadsfritt. Så sätt igång och woopa redan idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.