19 juli, 2024

Blockchain för att verifiera bilders äkthet

När jag satt på muggen idag och tankarna vandrade iväg så funderade jag över hur det egentligen stod till med den senaste vågen av UFO:s som påståelsevis har fångats på bild av amerikanska stridsflyg. Hur man än vänder på det hela så är det omöjligt att veta på riktigt om det faktiskt är utomjordingar på besök, eller om videomaterialet ens är äkta.

Då fick jag en idé; att bygga kameror eller mobilappar som använder en blockkedja för att skapa äkthetsbevis. När bilden eller videon tas, så bakas delar av bilden in i en publik blockchain som gör att bilden i efterhand kan verifieras gällande både tid, plats och innehåll.

Det första man gör när en så stor tanke slår en, är att ta Google till sin hjälp. Självklart fanns redan en liknande idé som heter ”Inkan”. Med hjälp av en mobilapp kan man förvandla bilder till ”bevis”. Men om man vill ha ett universellt vapen mot ”fake news” så kommer det nog krävas en liknande teknik inbyggd direkt i mobilerna och kamerorna, så att vi aldrig mer behöver fundera över om kattbilderna är photoshoppade eller ej…