14 juni, 2021

Använda blockchains som ett komplement till DNS

Hela internet består av servrar med olika IP-adresser. För att vi ska slippa hålla reda på en massa svåra IP-adresser, finns en massa namnservrar i ett Domain Name System (DNS) som översätter från domännamn till dessa sifferadresser. Men DNS har flera nackdelar.

En risk med DNS och alla toppdomäner (.se/.com osv) är att det styrs av organisationer (främst ICANN) som närsomhelst hade kunnat bestämma sig för att censurera, begränsa eller avlyssna webbtrafiken. Det är inte till full grad så decentraliserat som man kan tro.

SSL-certifikat som är en slags ”intyg” på att servern man anropar faktiskt är den man tror och inte någon annan som avlyssnar trafiken på vägen. Dessa certifikat utfärdas i själva verket oftast av kommersiella företag som kan vara illvilliga eller rentav bli hackade. Om det händer så kan det bli en riktig skitstorm.

Men projektet Handshake är en decentraliserad certifikatsorganisation som istället för en vara en utgivare av certifikat, sprider ut verifieringen peer-to-peer. Det använder sig av blockchains, ungefär på samma sätt som Bitcoin. Något av det smartaste jag sett på många år!

Jag kommer definitivt se hur man kan bidra så fort jag fått ihop mitt serverskåp. Japp, det är på tiden att jag drar igång en server eller tio här hemma i lägenheten. Beställningen är lagd. Kan behövas för backup, experiment, bygga AI-modeller eller bli en nod till Handshake och börja tjäna coins. Kanske dags att se över sitt elavtal samtidigt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *