19 juli, 2024

Bröllop och giftermål 2.0

Att gifta sig är för många ett av livets största händelser. Det har länge varit målet för de flesta par att knyta bandet och byta ringar, även om seden kan se lite olika ut inom olika religioner. Numera är det allt vanligare med samkönade bröllopspar eller borgerligt bröllop där en representant från borghuset eller kommunen sköter själva ceremonin.

Det finns dock många alternativ idag när det gäller både giftermål och relationer, så det kanske vore hög tid att ta även denna gamla sed in i tvåtusentalet. Kan man digitalisera både dejting och långdistansförhållanden så borde men väl även kunna digitalisera bröllop? Även om det såklart är lite speciellt att ha ett stort och dyrt bröllop med många besökare som kan skriva i bröllopsgästboken, så kanske man kunde ha en digital bröllopsceremoni med gäster på distans. Istället för klyschiga bröllopslöften så kan man välja från ett formulär vilka löften man ska ha. Måste man verkligen vara trogna för alltid eller kan man inte satsa på ett öppet förhållande?

Las vegas har länge varit känt för sina små bröllopskapell där man kan trilla in mer eller mindre berusad och få en mer eller mindre bestående vigsel utförd. Jag tycker dock att samma koncept borde utföras digitalt, kanske med en AI-präst som utför det hela i valfri röst och utseende. Kanske kan Clint Eastwood eller Jesus själv viga er? Det vore ett bröllop värdigt ett par riktigt digitala millennials…