14 maj, 2021

Anpassa din hemsida för de färgblinda

färgblindhetJust nu arbetar jag på ett hemsidesuppdrag med en för mig rätt unik förfrågan, nämligen att den ska vara vänlig för färgblinda. Efter lite forskning om ämnet upptäckte jag att hela 8% av den manliga befolkningen och 1% av den kvinnliga har någon form av färgblindhet. Till och med Mark Zuckerberg ska visst vara färgblind, vilket tydligt kan ses på Facebooks färgskala. Ljusblått är nämligen den färg som är mest livlig för personer med ”defekt färgseende”.

Som tur var hittade jag en lysande guide om färgblindhet för designers hos 99designs

Testa hur din webbplats ser ut för en färgblind: Colorblind Web Page Filter

Man lär sig något nytt varje dag. Förhoppningsvis.

One thought on “Anpassa din hemsida för de färgblinda

  1. Hej, fantastiskt bra att det finns någon som försöker göra nåt för att förenkla för oss som är färgblinda. Jag har själv vetat så länge jag kan minnas att jag är färgblind, men nyligen har jag – med hjälp av tålmodiga vänner – äntligen förstått HUR jag egentligen ser och framför allt: vilka färger jag faktiskt kan se precis som en normalseende. Dessa är blått, gult, brunt, svart och vitt. Inga andra.

    Jag kollade råden hos 99designs och där stod en hel del bra grejer, men egentligen är det mycket enkelt: ha med så lite rött och grönt som möjligt! Och vill du göra det riktigt bra för alla färgblinda (men kanske trist för alla andra!), använd dej endast av dom fem färgerna jag räknade upp.

    Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *