27 september, 2023

Anpassa din hemsida för de färgblinda

färgblindhetJust nu arbetar jag på ett hemsidesuppdrag med en för mig rätt unik förfrågan, nämligen att den ska vara vänlig även för de med färgblindhet. Efter lite forskning om ämnet upptäckte jag att hela 8% av den manliga befolkningen och 1% av den kvinnliga har någon form av färgblindhet. Med andra ord ett väldigt vanligt handikapp eller ”funktionsvariation” som det numera kallas.

Till och med Mark Zuckerberg ska visst vara färgblind, vilket tydligt kan ses på Facebooks färgskala. Blått är nämligen den färg som är mest tydlig och kontrastfull för personer med ”defekt färgseende”. Rött är en färg som nästan blir osynlig för de med färgblindhet och skall därför undvikas. Det bästa är att arbeta med ljuskontraster, istället för färgkontraster. 

Som tur var hittade jag en lysande guide om färgblindhet för designers hos 99designs. 

Testa hur din webbplats ser ut för en färgblind: Colorblind Web Page Filter

Man lär sig något nytt varje dag. Förhoppningsvis.

Oavsett vilken typ av design du arbetar med så är det bra att veta vad det finns för hjälpmedel till funktionshinder man kan använda sig av, så att alla inkluderas.

One thought on “Anpassa din hemsida för de färgblinda

  1. Hej, fantastiskt bra att det finns någon som försöker göra nåt för att förenkla för oss som är färgblinda. Jag har själv vetat så länge jag kan minnas att jag är färgblind, men nyligen har jag – med hjälp av tålmodiga vänner – äntligen förstått HUR jag egentligen ser och framför allt: vilka färger jag faktiskt kan se precis som en normalseende. Dessa är blått, gult, brunt, svart och vitt. Inga andra.

    Jag kollade råden hos 99designs och där stod en hel del bra grejer, men egentligen är det mycket enkelt: ha med så lite rött och grönt som möjligt! Och vill du göra det riktigt bra för alla färgblinda (men kanske trist för alla andra!), använd dej endast av dom fem färgerna jag räknade upp.

    Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.