19 juli, 2024

Coronakrisen är en chans att börja om från grunden igen

Situationen är svår och kommer bli bra mycket värre i den pågående virusepidemin, speciellt för oss småföretagare. Om ett par månader kommer hundratusentals svenskar att bli arbetslösa och världsekonomin kommer slungas 50 år bakåt i tiden. Men nu när plåstret har dragits bort, så är det upp till oss alla att börja om från grunden och bygga ett bättre samhälle.

Nu när leveransvägarna är brutna, ta tillfället i akt och ser över era processer. Ta hem produktionen och satsa på decentraliserad, lokal tillverkning. Med modern teknik och snabba prototypserier tack vare 3D-skrivare och digital tillverkning, så kan det mesta produceras lika billigt här hemma i Sverige – oavsett hur stor eller liten kvantitet som behövs. Låt mikrofabrikerna bli vår nya industriella revolution!

De flesta kontor som kan, låter idag sina anställa arbeta på distans. Möten har fått hållas via video istället för att man tar flyget eller tåget. Men varför ska detta vara undantaget istället för regeln? När ni nu tvingats ordna de tekniska hjälpmedel som krävs, gå inte tillbaka till att bränna energi för korta möten. Kräv istället av kunder att hålla möten digitalt och förklara att det är bäst för miljön och båda parternas ekonomi. Det kanske känns dyrt att lägga 20 laxar på bra utrustning och storskärm, men hur många tjänsteresor motsvarar det egentligen?

Sist men inte minst, se över din egen ekonomi. Vi kan inte förlita oss blint på staten. Se till att aldrig leva på gränsen, inlåst i abonnemang och dyra huslån. ”Spara i ladorna” som vår finansminister så ofta säger, så står vi oss alla mycket bättre vid kommande kriser.