19 juli, 2024

Dags att snåla med strömmen!

Något man aldrig trodde att man skulle behöva säga år 2021. Men Sverige och Europa är inne i en energikris just nu och tyvärr är den energireserv som används något av det smutsigaste som finns.

Idag gick Karlshamnsverket igång för fullt och eldar oljereserver för att producera hela 330MW åt Sverige och Polen. Andra länder drar igång sin koleldning för fullt, men trots detta räcker inte strömmen för att pressa ner priserna som just idag slår rekord med över 6 kronor per kilowatt, plus skatt och moms. För en normal lägenhet (2000kWh/år) motsvarar ett sådant pris ungefär en tusenlapp i månaden, och för en normal villa med direktverkande el (15 000 kWh/år) snackar vi alltså ungefär 10 000 kr i månaden. Absurt. Men som tur är ligger snittpriset per dygn nu ”endast” på cirka 3kr.

Personligen lider jag inte av det så mycket, men våra producerande företag och unga husägare med direktverkande el får ta stora smällar i dessa tider. För att inte tala om miljön.

Därför uppmanar jag alla denna vecka till att leva på lågenergi. Släck lampor i rum du inte befinner dig i. Använd mikron istället för ugnen och försök att ladda datorer, maskiner eller bilar på nätterna när förbrukningen är som lägst. Tänd ett värmeljus och spela ett spel istället för att sitta vid datorn eller dumburken, det är ju trots allt snart jul. Med det sagt, nu loggar jag ut för dagen.