1 april, 2023

Datoranvändning lika med autism

Något de flesta kanske inte reflekterat över, men som jag som superduperdatanördsinnovatör funderat på en del; är att tekniken får oss att skärma ute omvärlden. Något som många kanske bara ser som något positivt. När man ser syskonbarnen försvinna in i sina datorspel med alla sinnen eller bli helt hysteriska och våldsamma när någon väcker dem ur deras djupdvala, så förstår man dock tydligt att det är viktigt att det inte blir för mycket av det goda…

datorautismAlla människor har vi förmågan att koncentrera oss och ignorera vad som sker runt om oss för att lättare kunna lösa en uppgift. Jag har själv fastnat i fällan att försöka vara kreativ, genom att googla fram uppslag till idéer och genom att gräva ner huvudet i min dator. Men det slutar alltid med att en hel dag flytit förbi och jag inte kommit på en enda idé eller lösning. Inte heller har jag fått några minnen eller erfarenheter för livet. Varför?

Ja det är så enkelt som att försöka köra en bil, utan att titta på vägen. Datorer är maskiner. En källa till information och underlag till något man redan kommit på. Kreativitet, innovation och livserfarenhet (!) får man dock när man går ut ur sin intränade autism och istället tar in alla sinnesintryck runtom sig. Att våga vara obekväm, frysa, sova i ett tält, vandra i parken trots duggregnet. Alla har vi kreativitet inom oss och det är något en dator inte kan lära sig.

Så ska du göra något annat än kolla mejlen, göra en beräkning eller programmera nästa stora grej… stäng av datorn och sätt dig i en stol med en kopp kaffe istället.

2 thoughts on “Datoranvändning lika med autism

  1. Detta kan kanske ha varit sant en gång i tiden, men att spela spela och att använda datorn är långt ifrån en asocial aktivitet idag. Jag skulle nog vilja påstå att det är mer asocialt att sätta sig i en stil med en kopp kaffe. Beroende på om man har sällskap förstås. 🙂

    1. Jag håller med dig helt 😛 Det är definitivt inte asocialt på nätet, men däremot kontraproduktivt. Det sociala på nätet är tvärtom något som distraherar en från att få något ”praktiskt” gjort. Alldeles för lätt hänt att ett chatfönster plingar till eller att man fastnar med att stirra på roliga katter. På samma sätt som man tar sig tid att bara sitta i en stol och tänka, så kan man skärma av sig digitalt också. Logga ut från facebook, stäng av mobilen osv när du ska vara kreativ, eller när du har en uppgift som måste lösas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.