3 augusti, 2021

Demokrati är de outbildades förlust

Laddat påstående. Internet är som du kommer förstå, oerhört viktigt för politiken. Direkt demokrati är ett system där den stora massan får bestämma. Eftersom viktiga frågor oftast handlar om ekonomi eller invecklad fakta så saknar en vanlig invånare i regel kunskap i ämnet. De röstar istället efter magkänslan. En magkänsla som helt styrs av marknadsföring i media och på internet. Folkvald partipolitik är en gnutta bättre, för då väljer man människorna efter magkänslan men sedan är det upp till de människorna att fördjupa sig i ämnet och ta viktiga beslut. Men hur dessa beslut sedan uppfattas av befolkningen beror även det på marknadsföring både före och efter beslutet är taget. Därför om marknadsföringen är rätt och magkänslan stämmer, så kan vilken motion som helst röstas igenom. Hur tror du herr Adolf lyckades? Jo han kom i desperationens tid och sålde in djävulens påfund genom propaganda om hopp.

Du som invånare styr samhället genom din röst. Din röst baserar du på kunskap och information du kan ta åt dig. Men om din kunskapskälla är filtrerad och påverkad så är det ju faktiskt inte du själv som styr, du är bara en marionett. Det är just därför internets frihet är så viktigt och internet får absolut inte begränsas eller filtreras på något sätt som förvränger sanningen. Alla lagar som är till för att minska tillgängligheten till internet, är ett direkt angrepp mot vår demokrati. Ett exempel är Radiotjänsts avgift för datorer som jag tidigare bloggat om.

Nu när du vet, måste du göra din röst hörd. Sitt inte i soffan och klaga utan när du hör något som vill inskränka dina rättigheter, skriv insändare, blogga, twittra, uppdatera din status. Överrösta översittarna. På internet så kan du! Där är du än så länge ingen bricka i ett spel.

Hur vet man att en hemsida inte är politiskt eller ekonomiskt oberoende? Hur ska man som konsument och medborgare vara säker på att hemsidan man besöker inte försöker påverka en att ta ett visst beslut eller köpa en viss produkt? Är den åsiktsbaserad eller faktabaserad?

Det finns kravmärkning av diskmedel, men inte av hemsidor (så vitt jag vet). Ändå kan innehållet på hemsidor ha betydligt större vikt för våra liv än ett par droppar fosfatrikt diskmedel. Det finns ett starkt behov av en märkning för intellektuellt innehåll, inte bara på nätet utan överallt. Vad skulle kriterierna vara för en sådan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *