3 augusti, 2021

En liten vinst för det fria ordet

En omtvistad rättegång i staterna där en mamma lagt upp en video där hennes barn dansar till låten ”Lets go crazy”, har nu avslutats. Ägarna till låten menar att det handlar om piratkopiering och hade krävt att filmen plockades ned, men rätten gick på mammans linje och ansåg att materialet gick under ”fair use” då upphovsrättsägaren inte lidit någon ekonomisk skada till följd av spridningen.

Ytterligare blev domen att upphovsrättsägare inte bör kräva nedtagning av sitt material om det kan röra sig om så kallat ”fair use”, om de inte kan påvisa en ekonomisk förlust som följd.

Det kanske inte låter så viktigt, men det är det! Denna taktik att kräva nedtagning av texter, filmer och bilder på nätet är något som flitigt används av lobbyister och politiska kampanjer för att förstöra för sina motståndare och förhindra det fria ordet på nätet. Digital millenium copyright act är en lag från 1998 som flitigt används för att blockera webbadresser från att visas på exempelvis Google. Men nu kanske äntligen yttrandefriheten har fått en liten men betydande vinst…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *