27 september, 2023

Ett hårt uppvaknande

Nu ni svenskar kommer vi nog få ett bryskt uppvaknande. Framförallt ”meningslösa” branscher som webb, marknadsföring, turism och kultur. Jag har förberett mig både mentalt och praktiskt på kraschen i många år och är inte så orolig, men för de som tagit sig lån över huvudet eller identifierar sig helt med sitt överbetalda jobb så kan det bli en rejäl kalldusch. Inga bidrag eller stöd i världen kan nog stoppa depressionen som är på väg. Tidningarna och KI har äntligen förstått att vi är på väg in i en lågkonjunktur, men förnekarna som glatt basunerar att det kommer ”dröja till 2024 innan vi är ute ur lågkonjunkturen” vet väldigt lite om ekonomi. Sannolikheten för en ny uppgång är snarare 2044.

I princip alla som lever idag har aldrig sett den förra riktiga nedgången och kan därför inte relatera till det. Precis som de ostoppbara klimatförändringarna kommer alla nöjda och naiva i medelklassen köra sitt race, klaga över elpriser på lunchrasten och hoppas att den allsmäktiga staten ska trycka upp sedlar nog för att de inte ska behöva anpassa sig. Men sanningen är att alla statliga kassor nog kommer att sina, så utsikterna att kunna få ut sin pension är nog mycket mörka.

Vi har länge varit inne i vår femte kapitalistiska cykel av upp- och nergång (”k-waves”). Under alla fyra tidigare svackor så har det resulterat i djup depression och konflikter. Rent statistiskt så är det enda som kan skapa en ny uppgång; att man hittar en ny form av energislag, eller öppnandet av en ny marknad. Men idag är allt redan globaliserat så det sistnämnda kan vi glömma. Vi får helt enkelt lägga vår tilltro till utvecklingen av fusionskraft och hoppas att vi uthärdar vintern som kommer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.