3 augusti, 2021

EU tvingar nu näthandlare att sälja till alla övriga EU-länder

Ja många är direktiven som kommer från vårt kära EU-parlament. Alldeles nyss har det klubbats igenom att så gott som alla som säljer varor på nätet i ett EU-land, också måste tillåta försäljning till övriga länder inom EU. Det är alltså inte tillåtet att via geoblockering stoppa potentiella kunder utanför landets gränser utan alla ska ha möjlighet att lägga en order. Dock finns som alltid ett kryphål, som i detta fall att det inte finns några krav på fraktsätt utan om man vill så kan man tvinga köparen att åka till Sverige och hämta ut sina varor på plats, eller ta ett par tusen i frakt vilket säkerligen avskräcker potentiella kunder. Något som säkerligen blir en deal breaker för de flesta.

Nya lagen kommer träda i kraft någon gång under 2018. Naturligtvis har det mötts av en hel del protester. Bara det faktum att med lagstiftning tvinga näthandlare lägga om hela sin logistik, teknik och administration, är enligt mig en mycket shady practice. Det hela röstades igenom med 557 mot 89 röster, vilket i min värld osar lobbying lång väg.

Att det faktiskt finns stora möjligheter för handlare att öka sin försäljning genom en enhetlig europeisk marknad är dock en positiv sak i det stora sammanhanget, men det bör vara något som ska göras frivilligt eller till följd av incitament, inte genom rent tvång. Det finns ofta orsaker till att man väljer att inte sälja över gränserna. Men precis som med den omdiskuterade cookielagen som dök upp för något år sedan, så lär nog många glatt se genom fingrarna med de nya direktiven.

Resultatet av liknande lagstiftning och byråkrati är att det ökar tröskeln för att starta företag, samt ökad misstro mot EU som organ och ohållbar politik som gör hårt arbetande entreprenörer till lagförbrytare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *