3 augusti, 2021

EU röstar igenom ny copyrightlag

Igår så var europaparlamentet i omröstning för den nya upphovsrättslagen, som var en aning kontroversiell. Kritiker menar att artikel 11 och 13 innebär att ägare till uppladdning- och publiceringsplattformar beläggs med krav att införa filter som förhindrar att folk sprider upphovsrättsskyddat material. Något som är svårt, om inte omöjligt, och som kan innebära stora kostnader att bära för mindre utmanare. Innan lagen antas på riktigt ska den gå genom europarådet, som säkerligen kommer acceptera lagförslaget.

Till skillnad från de flesta så satt jag igenom hela debatten, vilken livesändes under gårdagen. All jargong handlade om en enda sak – ”vi måste sätta jättarna på plats”. Det märks tydligt att parlamentarikerna är skrämda av dessa stora jättar (de nämnde namn som Google, Facebook och Spotify) som fått en närmast monopolliknande ställning och ger ytterst lite tillbaka till skaparna av materialet när de själva gör miljardvinster. En sanning med modifikation, då exempelvis Spotify länge kämpat med att gå med vinst samtidigt som de betalat en hel del europeisk skatt enligt gällande regler.

Det som skrämmer är att våra främsta hjärnor och beslutsfattare endast ser till så banala argument. All lagstiftning och begränsning av marknader måste se till nackdelarna och inte fördelarna. Visst vore det bra om google gav tillbaka lite mer till den lille mannen. Men vad händer om lagen används som ursäkt för regimer att stänga ner (censurera) sajter? Vad säger att cookielagar (som är i stort omöjliga att följa) inte används för att påtvinga lagliga arbetsgivare saftiga böter? Hellre en halvdålig upphovsrätt än ett verktyg som kan utnyttjas för totalitära aktiviteter.

En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk och den här kedjan som kallas EU har flera rostiga länkar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *