27 september, 2023

Fastighetsskatt en dålig idé

Dags att skicka en känga till riksbankens generaldirektör Erik Thedéen som i dagarna satt på SVT och basunerade att en högre fastighetsskatt behövs för att dämpa huspriserna. Skärpning!

Jag anar starkt att herr Thedéen har en egen dold agenda kring detta, kanske vore lämpligt för journalistsverige att kika närmare på hans räkenskaper och bekantskaper.

Fastighetsskatt är hatad i Sverige och med all rätt. Det är fascistiskt och helt enkelt dumt. Den nuvarande ”fastighetsavgiften” är minst lika dum den om än på en lägre nivå.

För vad händer om det införs en saftig skatt på husägande?

Jo såklart kan det i enstaka fall trycka ner huspriserna som Thedéen säger. MEN blir det billigare för vanligt folk att faktiskt köpa eller bo? Nej givetvis inte, utan för oss med en budget eller lånebehov så är det den totala kostnaden som är relevant. Med ytterligare en skatt så ökar tröskeln för ett husköp ytterligare.

För att inte tala om alla som redan kämpat hela sitt liv med att göda banker och arbetsgivare för att kunna betala av och bo i sitt egenägda hem, som sen kanske plötsligt måste dra ner på matkostnader för att få det att gå runt. Är det rättvist?

Nej, om Thedéen har någon form av kompetens eller förstånd så är det enda sättet att få ner huspriser utan att skada medelklassen att öka utbudet av bostäder. Kapitalismens grundlag, utbud och efterfrågan.

Men just ja, Eriks snabba ränteökningar har ju tvärdödat allt byggande. Åk till närmsta byggvaruhus så ser du själv, där är det idag ödsligare än på ett bibliotek. För dig som inte är så gammal så kan jag även påminna dig om att den stora depressionen på 30-talet orsakades huvudsakligen syntetiskt; med en kraftigt uppblåst lånemarknad och en snabb räntechock. Känns det igen..?

Synd man inte är snuskigt rik redan, för det är få tillfällen krösus tjänar mer pengar än vid en ”reset”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.