3 augusti, 2021

Har du fördomar om entreprenörer? Då är du säkerligen inte ensam

En stor nyhet inom företagsvärlden den senaste tiden var när den välkända bloggerskan och numera företagsinvesteraren Blondinbella rannsakade sin själ och medgav för sina följare att i stort sett inga av hennes projekt hade gått enligt förväntan. Nu har hon tvingats göra flera svåra val för att undvika konkurs.

Om man synas händelsen i sömmarna så belyser den de myter och kulturella ovanor som tyvärr finns i Sverige när det gäller företagande. Jag och de flesta småföretagare har själva upplevt eller varit offer för det. Felaktiga förväntningar och fördomar finns hos de flesta lager i samhället…

Hollywood
Filmerna om drivna entreprenörer som trots motgångar tar sig till toppen är en lång följetong bland filmskapare. Samhället idag verkar sjukligt besatt av att se framgångsrik ut. Få är dock historierna om riktiga misslyckanden som kan resultera i konkurs, svåra depressioner eller rentav självmord som ett resultat av den sociala skam som följer. Att misslyckas måste anses okej och framgångar hade inte varit värt något om det vore enkelt.

Anhöriga
Tack vare relativt lång historia av låg arbetslöshet i Sverige, så ses en fast anställning som det självklara valet för merparten av svenska folket. Det finns nog inte en enda företagare som inte fått nedlåtande kommentarer eller konstanta gliringar som ”du klarar dig väl ekonomiskt nu?”. En fråga som sällan ens hade dykt upp ens om man gick på a-kassa. Hur väl menat det än må vara, så sänker det humöret och gör att man undrar om man ens har stöd från sina närmaste.

Kunderna
Att handla hos småföretagare anses otryggt eller så handlar man istället där man alltid handlat av ren vana. Man biter sig dock i svansen när man enbart handlar från stora koncerner som ofta har utländska ägare som utarmar svensk ekonomi och bidrar till ökande klasskillnader.

Skattmas & stat
Sverige har enormt skattetryck, vilket är bra för oss alla. Men som företagare är det tufft att fakturera en hundralapp men enbart få cirka 30 kr kvar när skatt, moms och sociala avgifter är betalda. Detta gäller från i stort sett första kronan, vilket gör att vissa nyföretagare tvingas leva under det som i Sverige klassas som fattigdomsgräns under sin uppstartsperiod. Men att få a-kassa eller bidrag samtidigt som man har ett företag kan du glömma, för ”en riktig entreprenör kan klara sig själv”. Nej, låt alla nya företag slippa skatta helt om omsättningen är lägre än vad man kan leva på.

Banker & kreditgivare
Vi har alla hört att det kan vara svårt att få lån om man är egen företagare. Det finns idag alternativ men oftast med dubbla eller flerdubbla räntesatser.

Hyresvärdar
Även hyresvärdar ställer oskäliga krav vilket utesluter småföretagare, trots att det sällan är just företagare som är stökiga eller har dålig koll på ekonomin. För hur ofta har du sett en entreprenör i lyxfällan?

Företagsinkubatorer & företagsstöd
Vilka är det som tjänar mest på inkubatorer? Jo ”konsulterna” som själva driver dem. Oftast ställs alldeles för hårda krav på inkubatorföretagen eller stödmottagare. Så gott som alla stöd kräver att man har flera anställda och 10 miljoner i omsättning, vilket knappast kan anses vara ett företag som behöver hjälp att komma igång. Inkubatorerna får hundratals miljoner från Vinnova och liknande organisationer, men hjälper endast en handfull firmor med trendiga affärsidéer. Skapa istället helt förutsättningslösa mötesplatser och lokaler där företagare utan kostnad kan arbeta, träffas och få inspiration. Mer behövs inte och det blir då demokratiskt tillgängligt för alla som kan dra nytta av det.

Summa summarum

Ett misslyckat företag är en förlust för fler än den enskilda entreprenören. Utan nya företag som ständigt utmanar jättarna så skulle de rikaste bli ännu rikare och mellanklassen få ännu mindre i kassan. Det skulle även bli fler som går på bidrag, för många är av sin natur inte gjorda för ett fast heltidsjobb antingen pga principskäl eller diagnoser. Men viktigast av allt, nästa världförändrande innovation kanske aldrig ser dagsljus om företagaren tvingas ge upp sina drömmar i förtid.

Förbättra för dig själv och Sverige. Släpp fördomarna och ge startups det stöd de förtjänar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *