3 augusti, 2021

Företagare HAR sjukkassa

Jag har skrivit om det här tidigare, men får skriva det på nytt. Igår på stadsfestivalen stötte jag på en gammal kompis och mycket erfaren företagare. Han hade som så många andra entreprenörer ingen aning om att företagare kan bli sjukskrivna. Han utgick kallt från att företagare som blir sjuka får klara sig på egen hand. Icke!

Så är det inte. Företagare betalar skatt precis som alla andra som arbetar i Sverige. Vi är tillräckligt utsatta som det är, men att inte tro sig ha rätt till samhällets resurser trots att vi betalar dyrt för det är i mina ögon förskräckligt.

Alla företagare har som standard 7 dagars karenstid hos Försäkringskassan, varefter vi får ersättning som alla andra.  Det går dock att ändra detta själv om man vill ha fler eller färre karensdagar. Från och med åttonde sjukdagen krävs dock läkarintyg. Personligen har jag endast 1 dags karenstid, som jag då även betalar lite extra i skatt för. Men det är det väl värt.

Så fort du blir sjuk, anmäl detta på Försäkringskassans hemsida! När du sedan friskanmäler dig igen kan du ansöka om ersättning. Oavsett om du inte får någon ersättning är det bra att du kommer med i statistiken så beslutsfattarna ser att vi företagare faktiskt inte är odödliga som vissa verkar tro.

Varför vet folk så himla lite om vad som gäller för oss företagare? Inte konstigt att alla klankar ner på oss företagare som om det vore en sämre livsstil än att ge bort sitt liv till en otacksam arbetsgivare…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *