3 augusti, 2021

Förlita dig på inte på motivation

Varför ska din produktivitet vara helt beroende av din motivation? Som egen företagare, chef eller student så har man väldigt stort eget ansvar vilket tyvärr gör att ens motivation får ännu större inverkan på hur flitig man är. Men vänta inte på motivation för att få saker gjorda. Motivation är flyktigt och i perioder av stress eller rentav depression kan den vara obefintlig. Misströsta inte, för det finns bättre sätt!

Lösningen är att arbeta systematiskt istället. Bestäm tydliga rutiner att följa för att få saker gjorda oavsett om du är trött, lat, eller bakis…

Kalender
Ja det låter kanske självklart, men att skriva ner och samla allt du har inbokat på ett översiktligt sätt minskar din stress. Du slipper att glömma bort möten och deadlines och kanske slipper du även att sitta uppe till midnatt med något uppdrag du råkat glömma bort. Ha som vana att gå igenom hela veckans planering varje måndag. Ja skriv rentav in ”Planera veckan” på måndag kl 8 i din fina kalender.

Att-göra-lista
Det här är din bästa vän eller största fiende. Jag har skrivit tusentals såna förbaskade listor genom åren. Men visst blir det så, att man gör en bautalista på allt som kan göras, men sen blir inget av det gjort ändå. Mängden uppgifter blir helt enkelt för överväldigande.
Du måste lära dig att skilja på brainstorming och en riktig att-göra-lista. En effektiv lista innehåller endast värdeskapande, tydligt avgränsade uppgifter som max tar någon timme att utföra. Är en uppgift väldigt stor så dela upp den i mindre delmål. Listan ska vara sorterad under tre rubriker (helst på varsin sida) och med de mest värdeskapande aktiviteterna överst.

1. Saker som skall göras omgående
2. Prioriterade uppgifter
3. Tidsfördriv på en regnig dag

När du väl har en lista är det bara en sak du behöver tänka på… En sak i taget! Utför alltid uppgifterna uppifrån och nedåt, oavsett hur jobbiga de är. En smart lösning jag har sett är att skriva varje uppgift på ett blad i ett block och när första uppgiften är klar river man bort bladet för att se nästa. Då blir det svårare att fuska och inte göra uppgifterna i rätt ordning.

Scrum board
Ett annat alternativ om man är flera som samverkar i ett projekt eller firma, är att använda en ”scrum board” upphängd på väggen. Det är ett verktyg som används i agila (”löpande”) projekt där alla delmål (”stories”) delas upp i korta spurter på några dagar eller veckor. På så vis blir arbetet mer koncentrerat och känns mer avklarat, även om det pågår löpande utan en slutgiltig deadline.

Nedkopplad tid
För att någonsin få motivation att knega vidare, så behöver både din kropp och hjärna vila. Ha bestämda dagar då du är helt ledig. Det är aldrig fel att lämna hemmet på din lediga tid, vilket är extra viktigt om du jobbar hemifrån. Damma av ditt gamla festivaltält och dra till kusten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *