18 juni, 2024

Framtiden för transkribering

Många gamla jobb sägs vara i farozonen när nu AI och ChatGPT tågar in på arbetsmarknaden. Det sägs på sikt kunna vara ett hot mot merparten av alla kontorsjobb och ett jobb som verkligen är i skottgluggen är transkribering.

För de som inte är insatta så är transkribering när man lyssnar på ett ljudmaterial från t.ex. ett diktat eller förhör och tolkar ner det skriftligt så att det blir arkiverbart och sökbart bland annat. Under mycket lång tid har detta gjorts inom en stor mängd branscher, inom allt från vårdyrket till advokater. Transkribering är alltså ett ädelt yrke som kräver en hel del arbete. Men med modern röstigenkänning och artificiell intelligens som kan läsa mellan raderna så kan allt ställas på sin ända. Blixtsnabbt och utan att tröttna så kan en server sköta jobbet som tidigare krävde massvis med timmar och tusentals kronor. Eller?

Röstigenkänning och transkribering ordagrant har sannerligen kommit oerhört långt. Men transkribering är oftast mer än att bara lyssna och skriva, det handlar oftast om att anpassa materialet på olika sätt. Ibland vill man att allt ska noteras från minsta hostning eller felsägning, och andra gånger förkortas till en kort kontenta. Än så länge finns ingen dator som kan transkribera enligt konstens alla regler, så transkriberarna t.ex. hos Transkriberingshuset sitter säkra från digitaliseringen ett bra tag till.

Artikeln är ett betalt samarbete

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *