16 april, 2024

Många gubbar små

Med olika tjänster för mikrouppdrag, så kan man anlita riktiga människor för enkla uppgifter som att mata in text från en scannad bild, kommentera en hemsida, besöka en sajt, godkänna innehåll, jämföra bilder, översätta ord och så vidare. Ersättningen för varje uppgift är inte särskilt stor, men sammanlagt kan det bli vettiga summor. Framförallt för arbetare i utvecklingsländer. Vill man till exempel att någon med minst 50 facebookvänner ska gilla din facebooksida, ja då får du punga ut ungefär en krona. Har man 100 scannade visitkort vars kontaktuppgifter man vill få inmatade i en databas? Ja för 200 kr så gör någon det åt dig.

mikrouppdrag tjäna pengar

De främsta tjänsterna heter Amazon Mechanical Turk och Microworkers.

För dig som kanske funderar på att tjäna några kronor extra genom att själv göra mikrouppdrag, så måste jag tyvärr krossa dina drömmar: De flesta tjänsterna har extremt dåliga villkor och t ex Amazon accepterar för tillfället inte arbetare utanför USA.

I utvecklingsländer ploppar det just nu upp datacenters, där arbetare kan sätta sig och göra enkla uppgifter mot betalning. 1 kr i minuten kanske inte är jättemycket, men på en plats där medellönen är 20 kr per dag är det en förmögenhet som räcker för att betala både en entreprenörs datacenter och en arbetares lön. Kanske morgondagens ”utländska bärplockare” sitter vid en dator istället för ute i skogen…?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.