18 juni, 2024

Gör en egen app av din hemsida, utan att behöva vara proffs på apputveckling

Man kan lugnt säga att den stora vågen av app-skapelser är förbi. En och annan miljonär har det genererat genom åren men de allra flesta användare har ett mindre antal appar – oftast sociala medier – som de använder på daglig basis.

Även om det är svårt att tjäna miljoner på appar idag så finns det ändå gott om utrymme för specialiserade appar och har man tur kan man i alla fall tjäna ihop till en pizza eller två. Statistiken säger dock att hälften av alla appar inte ens når 1000 nedladdningar hos Appstore. Dåligt om man lagt tre år på utveckling, men helt okej för ett helgprojekt. Eller så kan man bygga appar enbart till sig själv eller sitt företag och på så vis få full kontroll över sin mobiltelefons möjligheter.

diego-djungeltelegraf-appBäst av allt är att man med enklare kunskaper i HTML, CSS och javascript (klassiska webbspråk) nu kan skapa sina egna appar helt gratis online. Har du byggt en (förslagsvis mobilanpassad) hemsida, kan du snabbt göra en app genom att lägga in ett helskärmstäckande webbläsarfönster som öppnar en förvald sida. Via javascript kan man rentav få input från mobilens smarta funktioner som kamera, accelerometer eller GPS och alltså göra rätt så avancerade program. Behöver man ändra innehållet i appen gör man det sedan via sin hemsida, istället för att behöva koda om hela appen och skicka ut en uppdatering.

För Android så finns fantastiska AppInventor som ursprungligen byggdes av Google själva, men som nu underhålls av MIT och är helt kostnadsfritt att använda. När appen är klar kan man välja att publicera den direkt till Google Play så att alla kan ta del av ditt verk. Det finns även liknande tjänster so AppHive eller AppsGeyzer. Men om du är riktig utvecklare så kan det vara värt att kika på Googles kodbas Flutter.

Så frågan är vad nästa projekt blir, kanske en digital djungeltelegraf?

3 thoughts on “Gör en egen app av din hemsida, utan att behöva vara proffs på apputveckling

  1. Hej
    en fråga, kan du rekommendera ett verktyg för App utveckling som inte kräver tidigare programmerings kunskaper men är ändå ganska kraftfull.

    Vänligen
    Thomas

    1. Hej Thomas, jag tror alla verktyg kräver grundläggande förståelse för programmering. ”if-satsen” är det allra mest grundläggande och förstår man den, kan man det mesta av programmeringens principer. Det beror helt på hur avancerad app du ska bygga. Ska du bygga till Android rekommenderar jag App Inventor och till Apple något som heter AppArchitect. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *