14 juni, 2021

Headless CMS – ett nytt kraftfullt verktyg för webbutvecklare

De senaste 10 åren har det främst varit WordPress som har regerat på tronen när det gäller webbpublicering. Det är gratis, relativt enkelt att komma igång med och med en massa påbyggnadsfunktioner.

Man kan tycka att det låter som det ultimata webbpubliceringsverktyget. Men så är tyvärr inte fallet. Det finns otaliga gånger då man behöver bygga något mer skräddarsytt än en klassisk hemsida. Man kanske redan har en gammal hemsida med en bautastor, stökig databas som inte alls följer samma regler som den WordPress kräver för att fungera. Att baka om hela sin databas för att passa i WordPress är inget alternativ när du har miljontals databasrader som kanske rentav kräver manuell handpåläggning.

Men nu är det äntligen en helt ny form av rörelse på gång, som kallas för ”Headless CMS”. Istället för att bygga en hemsida och backend i ett paket, så kan man särskilja på tekniken och endast ha ett API eller databas som gemensam nämnare. Man börjar helt enkelt bygga en sajt och databas från grunden precis så som man vill ha den, utan några kompromisser. Sedan använder man ett Headless Content Management System som kopplar in sig till denna databas och ger möjligheter att ändra content. Eftersom hemsidans publiceringsverktyg då inte är nästlat direkt i själva hemsidan, så kan ett backend anslutas till flera andra webbplatser eller medianakanaler som alla sköts från ett och samma ställe.

Om man efter något år vill bygga om en hemsida så behöver man inte ändra allt. Det räcker att ändra frontend på en av alla sajter och fortfarande behålla sitt flexibla backend.

Det finns flera CMS på marknaden som kallar sig Headless idag. Dock inget som verkligen sticker ut eller har den flexibilitet och enkelhet som det utmålar sig för att ha. Men konceptet är här för att stanna, tack gode gud.

Eller är det bara jag som är trött på att behöva anpassa sig till ett överarbetat WordPress?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *