1 april, 2023

Hej Damberg, jag tar en kaffemaskin tack!

Vad tusan är det för fel på politiken idag? Är det ett hårt klimat i sociala medier som gör att politikerna inte kan hålla sig till en sund och långsiktig agenda istället för att leka välgörare?

Det senaste i raden av ett evigt skatteslöseri är sossarna som skänker bort ungefär 1,8 miljarder till stackars villaägare som fått tumma på semesterkassan för att de inte planerat för höga elräkningar eller köpt på sig en stor villa de inte kan bekosta. Damberg presenterar igår stolt ett paket där en enskild villaägare (tekniskt sett alla med en elförbrukning över 2000kWh/mån) kan få upp till 6000kr i ersättning. Allt för att fjäska inför partiledardebatten och fiska väljare eftersom det är valår.

Det faktum att tidigare energiministrar inte satt hårt mot hårt när det gäller utbyggnaden av vårt elnät och miljöpartiets osunda inställning till FoU kring modern kärnkraft, är förmodligen en bidragande orsak. Det hela kanske är en dåligt genomtänkt mörkningsoperation?
Energistödet blir ungefär hälften så stor summa som hela kulturlivet fått i krisstöd under två års pandemi, och där snackar vi om total utplåning från arbetslivet och inte någon enstaka elräkning. Men även där så har stödet främst gått till de största artisterna med miljonomsättningar och säkerligen en buffert liggandes. Allt ett stort spel för galleriet.

Tvärtom så är en chock för plånboken en sund varning för landets villaägare. Kanske det ökar priserna på energieffektiva och mindre bostäder och får stora oisolerade och eluppvärmda fastigheter att stå osålda.

Men sossarna, om ni nu ändå håller på att muta till er väljare med våra egna skattepengar så kan ni skicka mig en ny kaffemaskin samtidigt, för vår gick nyligen sönder. Det är ju också en ”exceptionell situation”, för att citera Damberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.