3 augusti, 2021

Idag myntar vi en term; Covidkonkurs

Att nystartade företag ofta går i stöpet är inget nytt. Att hitta en ny affärsmodell och hitta nya kunder bland redan väletablerade köprelationer är ingen lätt uppgift. Det är därför cirka 80% av alla nystartade företag avvecklas inom 3 år.

Med andra ord, inget konstigt. Förstagångsentreprenörerna kan dock känna stor skam i att behöva lägga ner sitt passionerade projekt. För vare sig du vill erkänna det eller inte, samhället är väldigt diskriminerande mot företagare och ytterst få vill att de ska lyckas. Orsaken? Jo avundssjuka såklart. Inte avundssjuka på de stora ekonomiska framgångarna (som i verkligheten sällan existerar), utan avundssjuka på att företagarna vågar säga upp all sin trygghet och slänga sig ut på okänt vatten och följa sina drömmar.

Så för att slippa denna skam som kanske följer med att tvingas avbryta sitt affärsbyggande, så finns det i dessa tider ett ”get-out-for-free card” som aldrig tidigare skådats. Corona!

Vad anledningen än må vara, eller hur många år en företagare än har slitit sitt hår. Alla kan de idag skylla på en pandemi som orsaken till sitt misslyckande. En syndabock som alla kan förstå och acceptera; ”Det är okej att det gick åt skogen, detta kunde ju inte du förutse”.
Allt är frid och fröjd, ordningen är återställd och vi kan alla återgå till vårt slavarbete eller bidragstagande.

Jag kallar det Covidkonkurs.

Men om du är en riktig entreprenör så lägger du inte svansen mellan benen, utan vänder istället krisen till din fördel. Istället för att ge upp och acceptera din covidkonkurs, så kan det rentav bli din främsta fördel. Stå på dig, förklara för dina följare och vänner att du ”drabbats”. Kräv hyresrabatt från din hyresvärd. Släpp stoltheten och erbjud tjänster du aldrig hade vågat annars. För nu är kanske enda gången i vår livstid som dina skeptiker har garden nere, så använd tiden väl!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *