19 juli, 2024

Innovation handlar om gränser

En av världens största uppfinnare och konstnärer Leonardo Da Vinci, gjorde aldrig färdigt en stor del utav sina verk. Till och med världens mest fängslande tavla Mona Lisa blev aldrig helt färdigställd. Alla människor har påbörjade men inte färdigställda projekt eller konstverk. De som har misslyckats, är enligt mig de som inte har tillräckligt många misslyckade projekt…

leonardo-da-vinci

Anledningen är att innovation handlar om att tänja på gränserna. Att ta sig till den yttersta kanten av vad som är möjligt och ibland (men inte nödvändigtvis) lyckas ta sig förbi det. Om man aldrig tar sig vatten över huvudet så kommer man aldrig att veta vart gränserna ligger, och man kommer aldrig att lära sig något nytt.

Att lösa ett problem handlar alltid om att först identifiera vad som är problemet. När man väl vet exakt vad som är hindret, så är det i regel väldigt lätt att hitta en lösning eller i alla fall att konstatera att det inte är några problem att fullfölja. När man väl kommit till den punkten så har man alltså hittat lösningen på själva utmaningen. Då är det svårt att hitta motivation eller anledningar att fullfölja, när den personliga utmaningen man satt upp redan faktiskt är fullföljd.

Vill du utvecklas som människa, konstnär, tänkare eller som entreprenör? Våga misslyckas!