19 juli, 2024

Internetprojekt med goda syften

I början av dotcom-eran så prisades bredband och internet som en räddare i nöden som skulle sprida demokrati över världen och ta bort alla orättvisor. Vad var det som gick fel?

Som med all teknikutveckling så följer även world wide web en mycket tydlig trend. Det är vissa faser som nästan alltid måste genomgås innan tekniken ”landar” hos gemene man…

  1. Science fiction

Alltid börjar det som en galen idé. En vision som med gällande mått verkar helt ouppnåeligt. Även Internet började en gång som en tossig idé, för du minns väl säkert det berömda citatet ”I think there is a world market for maybe five computers”.

2. Det tekniska genombrottet

Plötsligt är vi i framtiden. Det omöjliga är numera en tänkbar möjlighet. Forskarna eller produktutvecklarna presenterar den allra första prototypen och alla blir vi lika fascinerade över

3. Hajpen

Media och early adopters blir som galna över den här utomjordsliga teknologin, vilket får ryktet att spridas som en löpeld över världen. Investerare flockas för att ösa pengar över de allra första pionjärerna och deras entreprenörsdrömmar. Konkurrenter poppar snabbt upp som finnar på en tonåring och det ser ut som att den nya tekniken löser alla problem vi någonsin stött på i våra liv.

4. Kraschen

Men sen smäller det. Bubblan spricker och de tidiga, dåligt fungerande produkterna lever inte upp till de enorma förväntningarna. Marknaden är inte mogen och alla små innovatörer går i graven eller köps upp av något konglomerat och tekniken hamnar i en grop av grusade ambitioner.

5. Vardagen

Sakta börjar dock produkten sedan att mogna. Våra förväntningar och behov växer långsamt ikapp tekniken och det glöms alltmera bort vilken avancerad teknik som nu går att fynda på black friday och blir en helt vanlig del av våra dagliga liv.

För att backa tillbaka bandet till Internet. De stora visioner som en gång fanns om friktionslös kommunikation, har nu tyvärr mest resulterat i roliga memes och snabba svar på vad den där killen som syns fem minuter in i Scarface faktiskt heter i verkligheten. Men var är de riktigt stora tjänsterna med ett gott syfte? Bortsett från internetbank och digitala nyheter. Tjänsterna som ger folk verktyg att stå upp mot orättvisor och samarbeta för att lösa de mest fundamentala frågor?

Time will tell.