14 juni, 2021

Långsam hemsida? Testa hastigheten med något av dessa 3 verktyg

Nyligen har jag haft lite problem med laddningshastigheten på en del av mina sajter. Din ”pagespeed” är något som även Google tycker är en viktig faktor för placeringarna hos sökmotorn och givetvis finns en risk att man tappar besökare om sajten går långsamt.

Det är mycket som kan orsaka en långsam webbplats. För att ta reda på vad felet kan vara, finns en del hjälpmedel. Använd dem i följande ordning så kan du nog få ett hum om felet…

1. Bredbandskollen

Det kan mycket väl vara så att det är ett tillfälligt bekymmer med din internetanslutning eller dator som gör att sidan laddar långsamt. Med bredbandskollen kan du se hur snabb din anslutning är och om det kanske är något lokalt fel endast hos dig.

2. Google Pagespeed insights

Med Googles eget verktyg kan du se om det är något på din webbplats som orsakar felet. En normal laddtid för en webbplats bör vara 2-3 sekunder som mest. Om du använder publiceringsverktyget WordPress, kan det vara så att du har för många plugins. Testa att inaktivera några och gör om testet. Det kan även vara så att du har för stora bilder eller filmer på sidan som tar tid att ladda, då kan du testa att skala ned bilderna i förväg innan de laddas upp och används på sajten.

3. Bytecheck

Med bytecheck kan man testa vilka delar av kommunikationen mellan server och surfare som krånglar. Om du inte förstår vad saker som DNS, SSL etc betyder så gör det inget. Om något har en ovanligt hög laddtid (över 500ms) så kan du förklara för ditt webbhotell vad du tror felet kan vara, så kan de nog förklara eller åtgärda felet åt dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *