25 september, 2021

Länkbete för att få fler länkar till sökmotoroptimering

Att synas på sökmotorer och sociala medier idag handlar nästan uteslutande om länkar, gillningar och delningar. För att få fler länkar till din hemsida, så är det viktigaste verktyget något som kallas ”länkbete” eller ”länkstrategi”.

Ett länkbete är ett grymt roligt/äckligt/innovativt/värdefullt innehåll i exempelvis en blogg, som besökare bara inte kan låta bli att dela med sig av bland sina bekanta. Har man tur kan det ge en viral spridning; där materialet marknadsför sig vidare utan att du aktivt behöver blåsa liv i lågan.

Här är en lista med 17 förslag och tips om länkbete

 1. De som delar länkbeten är främst andra bloggare, så skriv ditt material med målgruppen i åtanke.
 2. Det ska vara lätt att länka till ditt innehåll. Skapa knappar och/eller skriv ut hela permalänken. Med ShareThis kan du skapa länkar för att dela på de flesta sociala medier, men det finns flera olika plugins till exempelvis wordpress.
 3. Uppmana besökaren att sprida ditt innehåll, för annars kommer de kanske inte ens på tanken. Berätta gärna varför du vill att de ska sprida det. På vilket sätt hjälper de dig eller sig
  själva genom att göra det?
 4. Ha en plan och sprid ditt material så fort som möjligt. Färskt innehåll funkar bäst.
 5. Dela ditt länkbete i ditt eget nätverk; facebook, twitter, google+, forum och så vidare.
 6. Köp några inlägg i stora bloggar för att få bollen i rullning.
 7. Skicka ut pressrelease via exempelvis Mynewsdesk.
 8. Anordna en gratis tävling och tipsa alla tävlingssidor. Snåla inte med vinsterna, men tänk på att följa lotterilagen.
 9. Ge bort något gratis mot att besökaren gillar din sida, svarar på undersökning eller liknande. Det kan vara listor likt denna, rabatter, hemsidesteman med mera.
 10. Skriv en rubrik som förklarar innehållet, eftersom det är rubriken och de första orden i ditt blogginlägg som syns när detta delas på exempelvis Facebook. Det ska vara så beskrivande att folk kan fås att dela/retweeta det innan de ens läst hela artikeln.
 11. Innehållet ska vara användarvänligt. Lättläst, tydliga stycken och mörk text på ljus bakgrund.
 12. Skriv en ”gör-det-själv guide” eller något konkret som läsaren kan ha nytta av.
 13. Topplistor. Kan vara lista med sämst klädda, bästa mobiltelefonerna eller bara dumma citat.
 14. Undersökningsresultat. Har du statistik på något av värde för andra och som kanske rentav vänder upp och ned på tidigare fakta. Grattis, då kan det spridas som en löpeld.
 15. Skriv om en annan bloggare. Bloggare frodas av uppmärksamhet och chansen är stor att de berättar för sina egna läsare om ditt inlägg.
 16. Utmärkelse. Driver du en webbyrå, starta en utmärkelse för årets snyggaste hemsidor. Designa en fin liten banner som vinnarna stolt kan stoppa in på sin hemsida och som länkar till dig.
 17. Tro inte att ett bra innehåll räcker. Du måste aktivt få igång spridningen av ditt material, för konkurrensen på nätet är stor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *