25 september, 2021

Min första 3D-utskrift

Jag har turen att få använda en Makerbot Replicator X2 på Linnéuniversitetet. En av marknadens absolut bästa 3D-skrivare, med riktigt användarvänlig mjukvara och styrpanel. När man väl har exporterat sin CAD-modell som .stl-fil är det rena barnleken att importera i Makerbots mjukvara.

Föremålet jag printade ut var en modell till en vertikal vindturbin. En form som skulle vara oerhört knepig att tillverka med klassiska metoder. Eftersom man inte kan printa ut så högt på höjden så fick jag göra vindbladen stapelbara och sedan limma ihop delarna efteråt. Sammansatt är den ca 20 cm hög. Att printa ut den på lägsta ”upplösningen” tog måttligt sköna 4 timmar.

Det var riktigt kul att kunna testa sin design i praktiken, utan att lämna skrivbordet. Tyvärr funkade turbinen inte riktigt som jag tänkt mig, men sånt är livet. Kul var det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *