25 september, 2021

Muren föll 1989 och restes 2013

Jänkarna är på’att igen. Nu har de börjat implementera Copyright Alert System (CAS), med vilket konsumenter direkt kommer att bli kontaktade och få sina internetuppkopplingar nedslöade ifall de sprider eller laddar ned upphovsrättsskyddat material.

CAS kallas även för ”six strike system”, efter sättet som det är tänkt att eskalera åtgärderna efter upprepade brott. Det är alltså internetabonnemangets ägare som är ansvarig för hur uppkopplingen används, även om grannen råkat snubbla över lösenordet till ens trådlösa nätverk.

mOpkOZk

Det hela funkar på så sätt att upphovsmän till piratkopierat material exempelvis kan pinga en fildelare för att se IP (nätverksadress). De kontaktar sedan den ISP (internetleverantör) som IP-adressen tillhör och de skickar i sin tur ut varningar till abonnemangsägaren. Kommer man till sista steget i den här processen så måste man antingen gå med på att få sin internetuppkoppling strypt som straff, eller själv (!) lägga ut 35 dollar för en ansökan om granskning av varningarna om man anser dem vara felaktiga.

Ser man till Sverige, så vill internetoperatörerna t ex strypa möjligheten för IP-telefoni via sina abonnemang, då detta minskar försäljningen av traditionell telefoni. Skype och liknande tjänster kanske inte kommer bli tillgängliga om man inte betalar en extra avgift. Egentligen är det inget olagligt då det riktar sig mot en begränsning av en tjänst och inte en specifik användare/företag, men det är ändå en begränsning av Internets användbarhet.

Jag tror personligen att risken för att internet kommer vara fullständigt fördärvat inom 20 år är skrämmande stor.
Detta är bara början på en rad begränsningar som kommer genomföras för att stater och storföretag skall kunna kontrollera internet i rena propaganda- eller vinstsyften. Tyvärr har piratkopieringen blivit fröet som fått dem att lyckas införa begränsningarna utan att folk kan klaga våldsamt.

De flesta förstår inte innebörden av alla inskränkningar. Även om dessa inskränkningar kanske är på en acceptabel nivå nu, så kommer de bli början till en skrämmande censur av vår främsta mediekanal som kommer införas stegvis utan att de flesta ens märker det. För redan nu strider förfarandet mot amerikansk författning, som säger att man alltid är oskyldig tills motsatsen bevisats. Det vill säga att det är inte du som ska bevisa något utan anklagaren som ska bevisa dig skyldig innan åtgärder kan vidtagas. Enligt svensk rätt skulle CAS innebära så kallat ”egenmäktigt förfarande”, då en rättmätig ägare till exempelvis ett internetabonnemang hindras att använda det som tänkt trots att en rättslig prövning inte skett.

Protestera högljutt för fan! Säg till vår IT-minister Anna-Karin Hatt att Sverige inte tänker acceptera censur av vårt enda helt fria medium.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *