3 augusti, 2021

Nu tar datorn över ditt jobb

I mitten av 1900-talet var tron stor på att robotar och maskiner skulle ta över våra jobb, så att vi kunde slappa i solstolen med en kall bira istället. Än så länge har det inte skett, till stor del för att alla maskiner som tagit över de enkla jobben också måste tillverkas, utvecklas och underhållas för hand. När tekniken blir mer avancerad behövs det även mer support. Därför har den stora massan ännu inte blivit arbetslös.

Nu är dock IBMs superdator ”Watson” på väg att ta över även supporten från människorna. Datorn blev för inte så länge sedan först i världen med att slå människor på Jeopardy, men just nu håller den istället på att matas med användarmanualer och databaser för att kunna svara på frågor bättre och snabbare än någon mänsklig motsvarighet någonsin skulle kunna.

IBM_Watson

Med andra ord så verkar det som om västvärlden i framtiden kommer att tacka nej till alla indiska callcenters. Den här moderna industriella revolution hade kunnat vara något bra, om det inte vore för att de enda riktiga vinnarna är multinationella storföretag och storinvesterare.

Open Innovation måste slå tillbaka! Världsproduktionen ska tillhöra den stora massan, inte stekarna på Forbes-listorna. När en maskin ersätter ditt jobb så ska den inte ta över din lön, bara din plats. Enda sättet att motverka utvecklingen är att slå tillbaka med samma medicin – ersätt din egen chef med en robot! Vad är du beroende av för att överleva? Slå ihop dig med dina vänner och bekanta och producera eller importera det själva.

» Se ett klipp där Watson utklassar frågesportsmästare på Jeopardy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *