1 april, 2023

Omikron, en labbkreation?

Internet öppnar upp helt nya möjligheter, men det är allra bäst lämpat för just data. En data som speciellt intresserat mig i den senaste raden av skitstormar, är covids genetiska utveckling över tid. Framförallt den nya omikron-varianten.

Det ni ser på bilden är släktträdet för covid över tid. De tidigare varianterna har alla sakta utvecklats och muterats längs tidslinjen. Men sen, PANG! Plötsligt dyker en dundervariant upp med över 50 nya avvikningar; Omikron.

Det som är lite fascinerande och skrämmande är att den verkar härstamma från den ursprungliga varianten. Den har alltså i såna fall inte vandrat runt naturligt i befolkningen utan har varit helt isolerad i över ett år. Det finns i princip ett enda ställe detta kan ske på; i ett labb. Viruset hade kunnat vandra runt i en mindre isolerad by på en avlägsen bergstopp och muterat, men det hade aldrig gett upphov till en sådan enorm variation. Mycket oroväckande.

Sedan jag började bevaka utbrottet i början av januari 2020 så har jag misstänkt att det är något mer som kan ligga bakom. Därefter har det uppstått osannolika händelser nästintill varje vecka, varav alla på något sätt verkar vara utformade för att störa våra supply chains, sjukvårdens motståndskraft och den allmänna ordningen… Tankers som fastnar i Panamakanalen. Leksaksdrönare som bombar sönder oljeanläggningar i mellanöstern. Ryska gasledningen som bara används till en tredjedel. Norska undervattenskablar till Svalbaard kapas mystiskt. Okända drönare inkräktar på våra svenska kärnkraftverk. USA som blixtsnabbt hemkallar all personal från Afghanistan (förberedelse för att möta en större fiende?). Listan bara växer.

Min första tanke när hela pandemin började var såklart att det fanns en chans för en kinesisk labbläcka. Varför skulle det annars uppstå i närheten av Kinas främsta virologiska institut? Men, efter utvecklingen som har varit så verkar det mer som att det (ifall det inte uppstått naturligt kan tilläggas) släppts ut där för att skapa ett alibi åt någon annan. Det känns helt enkelt för uppenbart för att vara sant, och då är det sällan det.

Mitt råd till er alla, är att ta det säkra före det osäkra. Tro inte att Sverige står utanför om ett krig skulle starta i vår närhet. Vi har erkänt starka band till väst och huserar även flera av Europas främsta vapenfabriker som SAAB och BAE Systems. Media har tidigare rapporterat om Rymdbolagets lägligt placerade satellitstation som troligen används till USAs drönarprogram och vi har även ett stort symboliskt värde som demokratins och frihetens ansikte. Så gör er redo, för jag tror tyvärr att årtusendets storm kan vara på väg, men låt oss innerligt hoppas att det inte stämmer. Oavsett vilket så kan dock omstörtande händelser ske närsomhelst och av hundratals olika anledningar. Då är det bättre att vara en aning förberedd än att helt bli tagen på sängen.

Mina bästa preppingtips för gemene man
Se över din omgivning, vart finns skyddsrum?
Köp hem ett extra lager av lättlagade torrvaror och konserver
Vattendunk redo
Klorin för vattensterilisering (2 droppar per liter, vänta 30min)
Sprit/gaskök med bränsle för minst en månad
Radio med batterier eller dynamoradio
Ha alltid bilen fulltankad
Ladda ner appen Krisinformation
Gå med i en frivillig försvarsorganisation
Diskutera scenarion med anhöriga, beredskap börjar mentalt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.