19 juli, 2024

Online CAM för din CNC

För ett antal år sedan när jag läste till ingenjör, så passade jag på att snickra ihop en egen CNC-fräs. Det var lite lättare när jag hade tillgång till en vettig verkstad. Men på grund av platsbrist och full kalender så har den sedan legat där, ledsen och dammig i källaren. Men idag kom den till användning.

En CNC-fräs kräver tre steg. Först designar man sin modell i 3d-CAD och sparar sedan ner i ett vedertaget format (oftast .stl eller .stp), sedan behöver man en CAM-mjukvara (Computer Aided Manufacturing) som gör om modellen till instruktioner och koordinater, så kallad ”g-code”. Sist så behöver man en post processor, som är en drivrutin eller program som gör om koden med koordinater till instruktioner för maskinen, ett vanligt sådant heter Mach3.

CAM är det steg som oftast innebär bekymmer. Både för att man behöver förstå lite hur det fungerar med stegdjup, hastigheter och fräsverktyg. Men framför allt för att det råder brist på bra mjukvara som en hobbymakare kan ha råd med. Det finns flera bra om man vill lägga sisådär 2000kr eller mer, men vem vill det? Sedan är de flesta programmen idag väldigt gamla, ofta fungerar de endast på Windows XP eller rentav på Linux.

Först fann jag ett av de enklaste och helt kostnadsfria, som heter ”MecSoft Freemill”. Men nackdelen var att programmet inte klarar ”waterline contour” – det vill säga räkna ut en verktygsbana som följer konturerna av din modell. Istället kör den endast raka linjer från vänster till höger, som gör att konturerna blir väldigt vågiga, speciellt med en grov diameter på fräsen.

Sök och du skola finna

MEN som vanligt – efter 14 timmars letande – fann jag ett helt gratis onlineverktyg ”Kiri” som klarar allt man behöver utan en massa överkurs. Snabbt, enkelt och överskådligt. Man gör allt direkt i webbläsaren, utan att behöva installera något. Det går till och med att spara sina inställningar utan någon inloggning (de lagras lokalt på din dator som en cookie). Nu blev livet genast mycket enklare…

Testa CAM-slicern Kiri här »