19 juli, 2024

Open source goes hardware

Kommunister, hippes och förstörare av det kapitalistiska systemet! Ja så uppfattar många företag den nya vågen av ”open source”. Termen har länge stått för öppen källkod, det vill säga mjukvara som utvecklats och spridits utan kommersiellt syfte, där alla kan bidra och alla kan bruka det. Det har skapat tjänster som inte ens företag kunnat konkurrera med, för istället att en utvecklingsavdelning ska klura ut vad användaren behöver så är det användarna själva som gett direkt input.

Nu börjar dock företagsformer som använder sig av open source bli allt vanligare. De första pionjärerna har experimenterat och sakta men säkert börjar det komma tydliga riktlinjer för hur man bäst kan nyttja kraften i massan, samtidigt som man tjänar pengar.

doorEtt exempel är Arduino. Det är en programmerbar mikrodator som man kan använda för allt från hobbyprojekt till att skapa elektronikprodukter redo för marknaden. Bakom det står ett vinstdrivande företag som sköter produktion av hårdvaran, försäljning och leverans. Men eftersom de släppt fri all information om hur produkten är utformad så kan ett samhälle av användare själva göra modifieringar, ge förslag på förbättringar och utveckla mjukvara som tar produkten till helt nya höjder – utan att själva behöva lägga miljoner på R&D (”forskning och utveckling”). Det är internet som har tagit denna företagsform till succé, där alla intresserade av produkten utan större ansträngning kan samarbeta var de än befinner sig i världen. Det är inte ens företaget som sköter support, utan användarna hjälper varandra via diskussionsforum och instruktionsguider.

För att lyckas med P2P-ekonomi krävs ett par saker:

  1. Du behöver utforma en unik produkt/tjänst/plattform som blir oersättbar för användarna, så inget annat företag kan ta över din kontroll över användarcommunityt du byggt upp.
  2. Du måste ha full transparens. Användarna ska ha tillgång till all källkod, ritningar och få rättighet att använda dessa för att modifiera, vidareutveckla och till och med sälja det om de så vill. Mot allt ditt förstånd; sätt inte upp några gränser.
  3. Ge användarna alla verktyg för att deltaga i arbetet. Underhåll en hemsida där alla kan deltaga i diskussioner, skapa användarmanualer, ladda upp och ladda ner uppdateringar, teman, plugins. Släpp gärna även din sajt fri, så inte användarna behöver oroa sig för att du ska gå i konkurs och ta allt innehåll och möjlighet till vidareutveckling med dig i graven. Det kan till exempel göras genom att skapa en fristående stiftelse eller förening när din community växt sig tillräckligt stor.

Det är ett nytt begrepp som äntligen börjat ta vägen in i ekonomiskolor. Open source ÄR inte längre hobbyprojekt, utan en accepterad företagsform. Det är dock inte för alla, men förhoppningsvis kanske även du överväger det för din nästa affärsidé…

Länktips: How to play the open game