18 april, 2024

Ordlista teknikord och internetslang

Ibland när man arbetar med sin hemsida eller läser utbildningsmaterial, så kan det dyka upp en del svåra ord och förkortningar. IT-branschen är ökänd för alla sina förkortningar som CRM, SEO, CIO osv. Här hjälper jag dig förstå vad det är proffsen egentligen babblar om…

AppApplication. Vanligtvis används ordet för mobiltelefonsmjukvara. Istället för en hemsida anpassad för mobila enheter, kan man ha ett installerbart program för en unik telefonmodell eller operativsystem.

Banner – Reklamannons på Internet, vanligtvis länkad till annonsörens hemsida.

Barter – En vanlig fackterm som syftar på ett bannerutbyte eller någon form av utbytessamarbete.

Betaversion – En version av program eller hemsida som fortfarande är under bearbetning, men som ofta görs tillgänglig för användarna innan en fullt felsökt version är färdig.

Brandvägg – En programvara som skyddar mot intrång på Internet. Fungerar som ett filter av all trafik över en nätverksenhet. Kan användas både på en server, gateway eller individuell dator.

Browser – Engelska ordet för läsare. Används oftast som förkortning för Web browser, d v s webbläsare.

CMSContent Management System. Ett administrationsverktyg för att hantera din webbplats. Kan på svenska kallas både uppdateringsverktyg och publiceringsverktyg.

Copyright – Engelska ordet för upphovsrätt.

CRMCustomer Relationship Management. Helt enkelt ett säljstöd med funktioner som bland annat kundregister, offerter eller supporthistorik.

Crawler – Ett program eller script som systematiskt söker igenom Internet efter viss information. De flesta sökmotorer som bland annat Google använder en crawler för att undersöka innehåll och relevans på hemsidor och på så sätt rangordna dem i ett sökindex.

DNS – Domain Name Server. En tjänst som översätter ett domännamn till en servers mer komplicerade IP-adress.

Domän – Varje nätverk/dator på Internet har en unik adress
(IP-adress) som består av en uppsättning siffror. En domän eller domännamn är ett enklare alias för denna invecklade adress. T ex domänen google.com

FAQ – Frequently Asked Questions. En sammanställning av vanligen förekommande frågor.

Firewall – Se brandvägg.

Flash – Multimediamjukvara utvecklad av Adobe, som används för att göra banners, hemsideskomponenter, animationer eller hela hemsidor.

FTP – File Transfer Protocol. Ett sätt att ansluta till en dator eller server (exempelvis ett webbhotell) för att ladda upp/ned filer. Det finns flera gratisprogram för ändamålet och man kan även ansluta till en FTP-server direkt i sin webbläsare, likt en vanlig hemsida.

Gateway – En nätverksnod som kopplar samman två nätverk som använder sig av olika nätverksprotokoll.

HTML – Hyper Text Markup Language.Det kodspråk som World Wide Web-sidor skrivs i. Koden kan kombineras med andra kodspråk så som Javascript, PHP, ASP m fl.

IP – Internet Protocol. Det språk som alla datorer på Internet använder.En IP-adress är en unik adress för t ex en dator på nätverket, och består av siffror och punkter.

LAN – Local Area Network. Ett lokalt datanätverk, oftast inom en och samma fastighet, som delar på en Internetanslutning.

Länk – Klickbar text eller grafik på hemsidor, med vilka du kan ta dig från en sida/dokument till en annan.

PDF – Ett vanligt digitalt dokumentformat. Kan läsas med gratisprogramvaran Adobe Reader:
www.adobe.com/se/products/reader/

Ping – Ett nätverksverktyg för att testa om man kan nå fram till en viss dator eller enhet på nätverket. Det kan även användas för att mäta hastigheten på nätverket. Idag används ordet inom bloggvärlden, där man ”pingar” en annan hemsida för att berätta när man har skrivit något nytt i sin blogg.

Pixel, Px – Pixel är det minsta elementet som en grafisk bild byggs upp av. Används som storleksmått på digitala fotografier, grafik eller skärmupplösningar.

POP – Post Office Protocol. En lösning för att hämta e-post från en server till ett klientprogram på din dator. En annan lösning är IMAP som oftast används för webmail, där
e-post läses direkt från servern utan att först hämta hem dem till datorn eller ta bort dem från servern.

Redundant – Webbhotell pratar ofta om att de har ”redundantlinor”, vilket betyder att deras servrar har dubbla, oberoende Internetanslutningar för högsta pålitlighet.

Router – En nätverksenhet som kopplar samman flera datorer på ett nätverk och innehåller oftast en gateway som kopplar samman nätverket med Internet.

RPMRevenue Per Mil. Intäkt per tusen annonsvisningar. Motsvarigheten för den som annonserar istället för att upplåta annonsutrymme kallas CPM; Cost Per Mil.

SEO – Search Engine Optimization. Sökmotoroptimering; en rad tekniker för att hamna så högt upp på sökmotorernas listor som möjligt för specifika sökord.

Server – Program på en dator eller nätverksenhet som erbjuder tjänster till andra datorer i samma nätverk.

Slashdot-effekt – När en större hemsida eller blogg länkar till en mindre och ger en anstormning av besökare, vilket i vissa fall gör hemsidan onåbar.

Spam – Skräppost på Internet. Oönskade reklamutskick, bedrägeriförsök eller utskick av virus.

Spider – Se Crawler.

Tagg – Ett kommando i bland annat kodspråket HTML där man kan ange attribut för ett element. Order används även i webbvärlden som synonym för nyckelord, vilka används för att kategorisera artiklar.

URL – Uniform Resource Locator. Adresserna på www-sidor. De innehåller en adress till en specifik fil hos en domän.

Vlogg – En blogg där man istället för texter laddar upp filmer.

Webbhotell  – Ett företag som (oftast mot betalning) erbjuder dig plats på en server för din domän, hemsida eller e-post. Benämns ibland ”hosting”.

Webmail – Inloggning på e-post direkt från Internet, istället för att använda en installerad programvara på en dator.

WWW – World Wide Web. En nivå på Internet med ett grafiskt gränssnitt, det vill säga det man i vardagligt tal kallar för Internet, vilket kan nås med en webbläsare. Det är inte alltid obligatoriskt att använda www till sitt domännamn.

Har jag glömt något eller behöver du hjälp med att förstå dig på branschtugget? Du får mer än gärna kontakta mig för en gratis lotsning i den snåriga webbvärlden.

One thought on “Ordlista teknikord och internetslang

  1. Tjosan jag tycker du har en skön blogg… Jag skulle bara påpeka att din RSS funktion inte funkar. Ha det bäst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.