3 augusti, 2021

Piratkopiera vad du kan, du har ju betalat för det

Det är i alla fall vad Copyswede sänder ut för budskap med sin allt hårdare ”straffbeskattning” av lagringsmedia så som USB-minnen och hårddiskar.

dvd-copyswede-avgiftOm du inte känner till det hela tidigare, så är Copyswede en organisation som har hand om en förlegad ”kasettbandsskatt” som förr i tiden användes för att kompensera upphovsrättsägarnas förluster då folk privatkopierade på kasettband. Nu använder de samma lag för att ta ut avgifter direkt från återförsäljarna av lagringsmedia. En hårddisk kostar till exempel 1 kr per GB, med ett maxtak på 80 kr per enhet.

Nyligen har det slagits fast att så gott som alla typer av lagringsmedia ska omfattas av kopieringsavgiften; även intern lagring i t ex mp3-spelare eller datorer. Minneskort och mobiltelefoner omfattas däremot inte. De nya avgifterna infördes den 1 juni i år.

Enligt en undersökning som Novus gjort tycker endast 14 procent av svenskarna att det är rätt av Copyswede att införa hårddiskavgifter, enligt en artikel i Computer Sweden.

Är det verkligen meningen att vi ska tvingas acceptera den här ”betalmetoden” så tycker jag att piratkopiering borde klassas som lagligt… eller ska alla laglydiga konsumenter behöva betala dubbelt? Mejla gärna till Copyswede och berätta hur våldsamt fel de har!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *