25 september, 2021

Radio-, TV- och levnadsskatt

Demokratin och kapitalism tuggar just nu sig själv i svansen. Det funkar inte för USA, det funkar inte för Sverige och till och med Kina har fått dra åt skärpet för att inte kollapsa. Ett svenskt exempel på demokrati (och anti-kapitalism) som inte fungerar är ”Public Service”.

Det som stör mig är att den allmänna uppfattningen är att folk ”i regel är nöjda” med avgiften. Som förra kulturminister Marita Ulvskog sa; ”Vi utgår från uppgifterna från Radiotjänst som säger att betalningsviljan fortfarande är hög”. På det viset motiverar hon att nuvarande ordning är bra. Tycker inte du att motsatsen hade varit väldigt konstigt när det faktiskt är lag med påföljder som vi talar om?! Sanningen är den att SCB visar att det är cirka 800 000 hushåll (av 4,2 miljoner) som faktiskt inte betalar avgiften. Vad det säger mig är att det är nästan en miljon hushåll som är så negativt inställda att de därför utför civil olydnad och trotsar lagen. Säkerligen är Public Service i nuvarande form inget moderna Sverige vill ha om de faktiskt blir tillfrågade…

Jag kan tillägga att det är ytterligare en stor del som har börjat betala avgiften sedan lagen ändrades till att även omfatta utrustning ej tänkt som TV- eller radiomottagare. Inte för att de vill, utan för att de saknar civilkurage att stå upp mot översittarmyndigheterna.

Kom även ihåg att avgiften måste betalas oavsett din inkomst. Studenter, arbetslösa, nyföretagare, utförsäkrade, uteliggare. Ja har du någon form av teknisk utrustning (som mer eller mindre krävs idag för att ta sig in i samhället) så räkna med att dina matpengar ryker!

Ring eller mejla kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och ge henne på nöten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *