27 september, 2023

DuckDuckGo är sökmotorn som påstår sig respektera din integritet

Grundaren till sökmotorn DuckDuckGo berättar i den här sköna filmsnutten på sisådär 15 minuter lite om sin sökmotor, men även förklarar på vilka sätt lömska Google gör allt de kan för att inte respektera din integritet…

Det faktum att en sökmotors främsta USP och framgångsfaktor är att de försöker värna om din integritet, visar tydligt att resten inte riktigt har hållit sig inom ramarna för vad som av de flesta anses som okej.

Varje sökning du gör hos en sökmotor är en demokratisk röst som du lägger. En röst på hur du vill att internet ska se ut i framtiden. Precis som varje inlägg eller varje bild du publicerar så är användartiden ditt sätt att betala för tjänsterna du använder, för det är du och dina nedlagda timmar på tjänsterna som skapar jättarnas affärsvärde. Oavsett om du personligen lägger ut en enda krona eller inte.

Tänk därför igenom vilka tjänster du faktiskt använder. Kan du stå bakom dess metoder? Finns det verkligen inte bättre alternativ?

3 thoughts on “DuckDuckGo är sökmotorn som påstår sig respektera din integritet

  1. Tyvärr lägger han fram det som om att det skulle vara något odelat negativt att det finns en historik kring dig. Google Now (även om funktionaliteten är begränsad i Sverige) är ju ett exempel på hur Google tar din historik och ger dig ett värde för det.

    Detsamma gäller annonsering. Man kommer få annonser på nätet, och det är positivt. Annonser betalar i hög utsträckning för tjänsterna som vi använder. Ju mer information som finns om mig, desto mer relevanta annonser kommer jag att se (Facebook är värdelöst i det avseendet).

    Slutligen, så är jag enormt kritiskt till hur DuckDuckGo har försökt vända historien om PRISM mot Google, när det faktiskt är NSA som verkligen ska kritiseras.

    1. Well put. Jag har heller inget emot att sajterna suger åt sig info när det används för att förbättra användarupplevelsen. Men när det används för förföljelse från statsmakter har det gått lite för långt. Det borde finnas en internationell lag om vart gränsen går från att samla statistik till att lagra dina privata (t o m raderade!) meddelanden på obestämd tid (likt facebook).

      Det finns en krigsförbrytardomstol i Haag. Jag röstar för en fristående internetdomstol. Internet är internationellt och då borde även lagstiftningen gällande det vara det också… 😀

      1. Problemet är just att det är tjänsterna som kritiseras, inte staterna. I fallet DuckDuckGo är det ju irrelevant om de samlar in information eller ej, om NSA sparar trafiken uppströms (vilket är det mest troliga som händer i PRISM-historien).

        Annars håller jag med. Det ska finnas lagar kring det här, vilket det också gör i de flesta länder. Tyvärr hjälper det ju inte om lagarna inte följs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.