3 augusti, 2021

Stämningsansökan mot .SE – staten vill beslagta domännamn

Just nu är ett oerhört viktigt rättsmål i görningen. Åklagare har lämnat in en stämningsansökan mot toppdomänen .se för att pröva om domännamn kan anses som föremål/egendom och därmed beslagtas (”förverkas”) av staten om det sker upphovsrättsintrång eller annan brottslig verksamhet på hemsidor som ligger under den svenska toppdomänen.

nO8CjseDet som är intressant är ju att .SE endast ser sig som en ren administratör och om eventuellt ansvar för liknande tvister eller rättsmål skulle falla på dem istället för domännamnsägaren, kommer det säkert betyda en rejäl höjning av domännamnsavgifterna.

Jag är långt ifrån hundra i mitt antagande, men kan tänka mig att det även ger andra resultat. Bland annat att kronofogden får möjlighet att utmäta domännamn, om de anses som din egendom..? Frågan är hur de då ska värderas, för priset kan variera enormt beroende på hur och vart de säljs. En exekutiv auktion i ett folkets park lär inte inbringa några större siffror, men som exempel såldes sex.com på nätauktion för 86 miljoner kronor.

Ett mycket intressant och viktigt rättsmål är det trots allt och det är väldigt bra att det hela prövas för att se hur lagarna faktiskt ser ut. Bra eller dåligt? Det får tiden utvisa.

Spännande tider för internets utveckling. Det är nu det händer, historieböcker skrivs!

Läs uttalandet från .SE’s chefsjurist