3 augusti, 2021

Steve Wozniak startar kryptovaluta

Du har som så många andra säkert hört talas om kryptovaluta som bitcoin eller ethereum. Till och med vi som ”är i branschen” har kanske inte riktigt förstått det verkliga syftet med dessa digitala mynt. Men i veckan så lanserade en av Apples grundare, Steve Wozniak en ny digital valuta vid namn Efforce som har ett tydligt syfte för klimatet.

Efforce är likt en fond där alla som är ägare till den digitala blockkedjevalutan blir investerare i konkreta energieffektiviseringsprojekt. Det kan vara solpaneler eller isolering av stora fabrikslokaler. Del av vinsten för de fysiska projekten går tillbaka in till ägarna så att valutan har två metoder för värdeökning – både spekulation och återbäring.

Företagen vinner. Klimatet vinner. Investerarna vinner.

Jag skulle aldrig bli en förespråkare för någon riskabel investering som bitcoin, men en sådan briljant idé som kombinerar investeringsglada rikemansbarn med accelererad miljöeffektivisering förtjänar en stor fjäder i hatten. Jag har själv investerat ett par hundralappar som man lätt kan undvara, men om det får samma utveckling som bitcoin kan man räkna hem över en miljon om tio år. Oavsett utveckling, känns det bra att göra en insats för miljön som alla kan vinna på.

Du kan läsa mer om valutan på efforce.io

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *