25 september, 2021

Syftet med internet är inte bara underhållning

När jag skrev mitt förra inlägg så slog det mig att de flesta inte har en förståelse om varför Internet skapades eller vad dess huvudsyfte var och är (eller rättare sagt kunde vara).

Internet är ett internationellt datornätverk av typen Ethernet. Det är uppbyggt i förgreningar, med flera olika anslutningspunkter som gör att det finns en mängd olika vägar att ta sig från en server till en annan. Även om en förgrening av Internet skulle paja, så rullar resten på precis som vanligt. Det är ”decentraliserat”. Från början var det menat som ett krigskommunikationssystem där kommunikationen inte faller fullständigt även om en viss knutpunkt blir bombad eller övertagen.

Idag gynnar det global, friktionslös kommunikation för alla. Inte bara försvarsmakter. Då Internets spridning skett så nyligen, finns ännu inga skrivna regler om hur det ska användas eller vad som är okej eller inte. Internet Society är de som har ansvar för att kontrollera, styra och äga internet. Men många stater försöker censurera och begränsa Internet i propagandasyften. Som alltid finns det individer/grupper som genom kreativitet och ihärdighet motverkar gällande censur. En digital gerilla. Tack vare internets struktur och komplexitet har idag gerillan stora fördelar. Men det är allas vår uppgift som individer att ta kontrollen över Internet, innan det är för sent. En gerilla ska inte behövas.
Det kommer bli ett nytt världskrig, var så säker. Jag tror dock inte att det kommer ske på ett slagfält, utan på ett digitalt sådant.

Med ett fritt internet med full transparens, hade en mängd tragedier kunnat undvikas. Man hade inte kunnat gå omedveten om massmord, eller låtit banker trycka låtsaspengar och köra hela länder i botten.

Stöd ett fritt Internet. Engagera dig som Anonymous, blogga om ämnet, donera pengar till projekt som TOR, Wikileaks, Wikipedia, Wikimedia, Gutenberg eller World Internet Project. Sluta skänka pengar till biståndsorganisationer, för det är bara att släcka bränder. Stöd något som kan förändra världsordningen i grunden. Annars kommer orättvisorna för alltid att fortsätta.

För att sammanfatta; Internets framtid kommer inte att begränsas av tekniken. Den kommer avgöras av lagar och allmän acceptans. Det som gäller är att muta in sin mark så tidigt som möjligt, innan fel krafter får övertaget.

PS. enligt Svenska Akademien behöver man inte längre stava Internet med ett stort I, utan ”internet” går precis lika bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *