19 juli, 2024

Drömmar om den optimala sökmotorn

Tragiskt nog så drömmer de flesta programmerare – inklusive undertecknad – om att starta en egen sökmotor. Kanske inte så konstigt, eftersom stora Google visat sig vara världens största IT-guldgruva. Men även för den tekniska utmaningen. Det är nästan som att skapa en levande väsen. Ett väsen som snabbt kryper runt i Internets alla gränder och vrår där den gräver fram allt från Bertas receptsajt till Aftonbladets senaste nytt, för att enkelt och tydligt presentera sina resultat för sin mästare – googlaren.

Den stora frågan som är den svåra att besvara, är inte hur man vill söka. Det är när och varför.

Google har blivit hutlöst mäktiga på att besvara endast ett eller ett fåtal av svaren till frågan ”Varför?”. Deras sökresultat kan endast fås på ett vis, rakt upp och ner. Det visar tydligt att de specialiserat sig på att ge svar åt de som söker för att hitta något. Något specifikt. Fakta.

Men hur många gånger i livet är det man faktiskt är ute efter ett svar? Väldigt sällan. Det man söker är inte målet, utan vägen! Allt som oftast i rent underhållningssyfte. Men många gånger även för att man inte har en aning om vad svaret är och därför inte kan formulera frågan på rätt sätt. För att få rätt svar, måste man ha rätt fråga.

Det finns även tillfällen då man behöver en ”internetprocessor” istället för en sökmotor. Du har kanske den perfekta frågan och behöver en maskin som exempelvis kan ”ta fram statistik över vilken aktie som kommer att gå upp mest i kurs det närmsta dygnet” och intelligent gräva igenom alla google-resultat och från en massa otolkbara sökresultat ge dig 1 klart och tydligt besked. Sanningen. Den ultimata sökmotorn.

Av denna anledningen sitter jag ofta och fantiserar om en egen serverpark som står och surrar dygnet runt, för att sortera, kategorisera och presentera sina resultat på MIN egen sökmotor.

That day may come…