26 februari, 2021

Tro inget du ser eller hör

Det är en märklig värld vi lever i. Propaganda har inte haft sådan bländande effekt på över hundra år, och det man minst trodde skulle vara orsaken är detsamma som de senaste decennierna även varit åtgärden – teknologi.

Kinas rikaste man Jack Ma har det skrivits flitigt om de senaste månaderna, då han spårlöst försvunnit efter att ha kritiserat den kinesiska regimen. Spekulationer finns om att han sitter i ett arbetsläger, andra att han är allvarligt sjuk i covid. Men idag kom nyheten att han äntligen åter visat sig i rampljuset, eller har han…?

Det påstådda beviset på att allt är väl med Jack, är en video där han besöker en lantbruksfestival eller liknande. Det innehåller även en intervju. Men om detta är det enda påstådda beviset, kan man verkligen lita på det?

Nej, det har tidigare visat sig att filmer med Jack varit manipulerade och ihopklippta. Med så kallad deepfake-teknik kan man även helt iscensätta en video utan större ansträngning.

Så förbered dig mentalt på att förkasta precis allt du någonsin sett på internet. Om du inte gör detta, så är du med största sannolikhet även en spridare av falsarier och ett hot mot demokratin. Åtminstone tills en bättre lösning (kanske blockkedjor?) kan användas för att verifiera fakta. För allas vår skull så hoppas jag att någon kommer på en lösning fort…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *