3 augusti, 2021

Upphovsrätt, är inte lätt

Den som har tagit en bild med sin kamera, får automatiskt upphovsrätt på bilden. Upphovsrätten går inte att avsäga sig. Det man däremot kan sälja eller ge bort till någon är rätten att använda bilden i begränsad eller full utsträckning.

 

Som hemsidesägare bör du tänka på att det är du som är ägare av hemsidan som är ansvarig för innehållet. Även om du anlitat en webbdesigner eller köpt en färdig mall, så måste du försäkra dig om att du har rätt att visa alla de bilder/texter som lagts in på din webbplats. Annars kan du bli krävd på skadestånd. Dock blir det så gott som aldrig några påföljder om du av ovetskap råkat sno en bild, så länge du tar bort materialet vid uppmaning.

Behöver du någon snygg bild till din blogg eller hemsida, leta inte med Googles bildsök eller dylikt, utan använd dig av en bildbank. På nätet finns många gratis bildbanker, men så gott som alla har någon form av begränsning. De vanligaste är att bilderna inte får användas i logotyper, säljas som tryckta tavlor/tröjor och liknande, samt att man måste ange upphovsrättsägarens namn vid användning. De flesta godkänner att bilder används digitalt, men få tillåter att bilderna trycks och säljs i någon form.

Den gratis bildbank jag dock anser vara absolut bäst är RGBstock. Väldigt få begränsningar (framförallt vid digitalt bruk) och i skrivandets stund finns hela 76 907 stycken bilder att välja bland. Man får även använda deras bilder som illustrationer i tidningar och andra tryckta material, både personliga och kommersiella.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *