19 juli, 2024

Vad ska du streama i helgen? Kolkraftverk?

Det är underbart med streaming av videor från Netflix eller någon av alla trevliga playtjänster som nu finns på den svenska marknaden. Men det finns tyvärr en otrevlig baksida för vår miljö och klimat…

Det är känt att koldioxidutsläppen från IT-branschen är större än flygtrafikens. Överallt i världen står det serverhallar och surrar, vilka drivs av enorma mängder elektricitet inte sällan producerad av kolkraft eller andra miljövidriga produktionssätt. En stor del av konsumtionen härstammar till ”miners”; dvs stora datorhallar vars enda uppgift är att göra beräkningar för kryptovalutor. Men när det gäller flödet på webben så står videoströmning för över hälften av all trafik.

Streaming är idag en del av vardagen, med ett stort utbud av bra streamingtjänster och allt högre upplösningar. Allt detta kräver dock en betydande mängd el. Mike Hazas från universitetet i Lancaster har uppskattat att en två timmar lång HD-film på Netflix kräver ca 1,13 kWh, vilket motsvarar ungefär lika mycket energi som att koka upp 60 koppar te.

Så nästa gång du bestämmer dig för att drömma dig bort med en film, bjud in vännerna och titta tillsammans istället så gör ni åtminstone en liten insats för miljön. Sedan att det blir bra mycket roligare också är ju bara ännu ett plus =)